Az Iszlám Államba készült egy amerikai katona

Őrizetbe vették az Nemzeti Gárda egyik katonáját és az unkatestvérét Illinois államban, a két férfit a terrorizmus anyagi támogatására irányuló összeesküvéssel vádolják – közölték csütörtökön amerikai szövetségi ügyészek.

A 22 éves Hasan Edmonds szakaszvezetőt a chicagói Midway nemzetközi repülőtéren fogták el szerda este, amikor megkísérelt Egyiptomba utazni, hogy onnan az iraki Moszulba átszökve csatlakozzon az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet fegyvereseihez. Unokatestvérét, Jonas Edmondsot az aurorai lakásán vették őrizetbe és azzal gyanúsítják, hogy támadást tervezett végrehajtani egy meg nem nevezett illinois-i katonai objektum ellen, ahol a rokona kiképzést kapott.

Hasan Edmondsnak 2014 végén a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy magát IS-harcosnak feltüntető munkatársa baráti felkérést küldött a Facebookon. A katona üzenetváltásba elegyedett vele és megírta neki, hogy az unokatestvérével együtt beállna az IS fegyveresei közé. Később kiderült, hogy Jonas Edmonds büntetett előélete miatt nem hagyhatja el az Egyesült Államokat, ezért arra készült, hogy beszerez egy AK-47-es gépkarabélyt és Hasan Edmonds egyenruhájában meg fog gyilkolni 100-150 katonát.

A meggyilkolandó tisztek listáját a Nemzeti Gárda katonája állította össze. A két Edmonds, ha elítélik őket, 15 évig terjedő szabadságvesztést és 250 ezer dollárig terjedő bírságot kaphat.

Az amerikai igazságügyi minisztérium az elmúlt másfél év alatt 32 olyan személy ellen indított eljárását, aki külföldre akart utazni, hogy ott terrorista csoportokhoz csatlakozzon, vagy támogatást nyújtson nekik: 18 esetben az IS szimpatizánsai voltak.

Az IS soraiban a becslések szerint mintegy 3400 nyugati – köztük mintegy 150 amerikai – harcol. A terrorszervezet megsegítésére Nicholas Rasmussennek, az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ vezetőjének a képviselőház belbiztonsági bizottsága előtt elmondott nyilatkozata szerint 90 országból, mintegy 20 ezren utaztak.

Rasmussen szerint a Szíriába indult külföldi harcosok száma meghaladja azokét, akik az elmúlt 20 év során bármikor Afganisztánba, Pakisztánba, Irakba, Jemenbe vagy Szomáliába utaztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.