galéria megtekintése

Terroristák és bajkeverők útja a bársonyszékig

3 komment

NOL
NOL

Sneider Tamás nagyban különbözik az ukrán hatalom fontos posztjáig jutó szélsőjobboldali verőlegényektől - utóbbiak ugyanis nem évekkel korábbi tetteik ellenére, hanem hónapokkal ezelőtti "hőstetteik" miatt lehetnek az új kijevi vezetés tagjai. Az egykori egri szkinhed európai körképünk alapján karrierben is kispályásnak számít.

Haider társai alkancellárok lettek

No to Hitler, no to Haider - az FPÖ kormányra kerülése ellen tiltakoznak Brüsszelben
No to Hitler, no to Haider – az FPÖ kormányra kerülése ellen tiltakoznak Brüsszelben
Reuters

Nyugat-európai uniós tagoknál is van arra példa, hogy szélsőjobboldali pártok magas kormányzati pozícióhoz is jutottak. Így például a néhai Jörg Haider, az ezredforduló Európai Uniójának mumusa nevével fémjelzett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) több alkancellárt is adott a bécsi kormányba.

 

Kezdetben, még az uniós botrány kellős közepén, amikor a tagországok kétoldalú kapcsolataikban bojkottálták Ausztriát, a „Királykobrát", azaz Susanne Riess-Passert delegálták Wolfgang Schüssel kancellár helyettesének. Őt párttársa, Herbert Haupt követte, akit pedig Hubert Gorbach. Ő, a Haider-pártban bekövetkezett szakadás nyomán, utóbb a Szövetség Ausztria Jövőéjért (BZÖ) színeiben is betöltötte a posztot.

Sőt, amikor Bécs az EU soros elnökségét is ellátta 2006-ban, Gorbach gyakorlatilag az Európai Tanács második embere lett az osztrák idegengyűlöletre és olykor némi hitleri nosztalgiára is rájátszó szélsőjobb delegáltjaként...

Franciaország: elképzelhetetlen

Az EU legnagyobb tagországaiban, így Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban elképzelhetetlen, hogy szélsőjobboldali politikust magas közjogi méltóság posztjára emeljenek. Ennek azonban részben az oka, hogy a „szűrők" másutt vannak, az ilyen pártoknak vagy alacsony a támogatottságuk, vagy pedig a választási rendszer gondoskodik róla (mint a franciáknál vagy a briteknél), hogy a törvényhozáson kívül rekedjenek.

Az Európai Bizottság soha nem fogadna be szélsőséges tagot, 2004-ben még a homályos hátterű, euroszkeptikus-gyanús lett Sandra Kalnietét is gyors úton kigolyózták... Az Európai Parlamentben pedig a nagy frakciók osztják le a parlamenti vezető posztokat, márpedig a szélsőjobbnak nincs igazi frakciója.

Az olasz Fini izraeli úttal kért bocsánatot

Az ex-neofasiszta Fini sokadszorra a Jad Vasem jeruzsálemi holokauszt emlékhelyen
Az ex-neofasiszta Fini sokadszorra a Jad Vasem jeruzsálemi holokauszt-emlékhelyen
Baz Ratner / Reuters

Az EU méretben negyedikjénél, Olaszországban a miniszterelnök-helyettesi (illetve: házelnöki, külügyminiszteri) székig jutott Gianfranco Fini, a nyíltan posztfasiszta Olasz Társadalmi Mozgalom - Nemzeti Jobboldal egykori titkára, mégpedig a Nemzeti Szövetség színeiben.

Igaz, pályájának része „mea culpája" is, így Fini Canossát járt Izraelben, megkövetve a holokauszt áldozatait, akiknek meggyilkolásában a Mussolini-féle fasiszta rendszernek is megvolt a maga szerepe. Később Fini beolvadt a Berlusconi-féle jobbközépbe, majd önálló erőként eltűnt a római politika süllyesztőjében.

"Megszelídült" nacionalista Szerbiában

Tomiszlav Nikolics (jobbra) jelenlegi szerb államfő a háborús bűnökkel vádolt Vojiszlav Seselj oldalán
Tomiszlav Nikolics (jobbra) jelenlegi szerb államfő a háborús bűnökkel vádolt Vojiszlav Seselj oldalán
Reuters

Mint vajdasági tudósítónk nemrég beszámolt róla, szintén a szélsőjobboldal soraiból emelkedett miniszterelnöki posztra Szerbiában a „megszelídült" Alakszandar Vucsics, a Seselj-, majd Nikolics-féle csetnik-nacionalisták közül.

Visegrádi társainknál, így Szlovákiában és Csehországban is repített már a jó soruk szélsőséges ideológiákhoz köthető politikusokat a parlamenti alelnöki pozícióba. Az említett pozíciót Pozsonyban Anna Belousovova (korábbi nevén: Malíkova) szerezte meg, a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt képviselője. Prágában pedig a Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt elnöke, Vojtech Filip jutott ilyen magasra.

Arafat: terroristából Nobel-békedíjas

Arafat nem volt egy Teréz anya (Nikhil Bhattacharya, Reuters)
Arafat nem volt egy Teréz anya (Nikhil Bhattacharya, Reuters)

Akadtak természetesen olyan politikusok is a nemzetközi gyakorlatban, akiknek nevéhez, az általuk irányított szervezethez konkrét bűn-, akár terrorcselekmények fűződnek. Így világpolitikai közhely, hogy mind az izraeli Menachem Begin, mind pedig a palesztin Jasszer Arafat terroristafőnökként indulva nyerte el később a Nobel-békedíjat. Begin, a későbbi miniszterelnök a palesztinai zsidó ellenállás egy vezetőjeként rendelte el 1946-ban a jeruzsálemi Dávid király szálloda felrobbantását, amely 91 életet követelt.

Arafat pedig, mint ismert, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főnöke volt, amikor az Achille Lauro turistahajó eltérítésekor 1985-ben meglőtte, majd a tengerbe hajította Leon Klinghoffer tolószékben élő amerikai nyugdíjast. Ugyanis zsidó volt.

'68 lázadói ma Európa vezetői

Joschka Fischert hallgatja meg a bíróság egykori szobatársa, az OPEC-elleni gyilkos terrortámadásban szerepet vállaló Joachim Klein perén
Joschka Fischert hallgatja meg a bíróság egykori szobatársa, az OPEC-elleni gyilkos terrortámadásban szerepet vállaló Joachim Klein perén
Kai Pfaffenbach / Reuters

Gyakorlatilag Dunát (Rajnát, Szajnát...) lehetne rekeszteni a lázadó '68-as generáció később konformizálódott és sikeres politikai pályát befutott alakjaival. Így valamikor a NATO ellen indult utcai harcba Jens Stoltenberg volt norvég miniszterelnök, az atlanti szervezet leendő főtitkára is.

A rebellis '68-asok között volt Joschka Fischer később zöldpárti német külügyminiszter is, aki annak idején a Putzgruppe „tisztogatójaként" rendőrverésben vett részt. Nála kicsit később ért be a maoista portugál diák, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.