galéria megtekintése

Terror a turistaparadicsomban

2 komment


Fenes Gábriel

Huszonnégy óra alatt tizenegy robbantás történt a legkedveltebb üdülőhelyeken. Szeparatista merénylőkre gyanakszanak.

Négy halottja és legkevesebb 34 sérültje van a Thaiföldön elkövetett csütörtöki és pénteki robbantásoknak. Nem egészen 24 óra leforgása alatt tizenegy helyszínen történt merénylet. Az első robbantás helyi idő szerint délután három órakor történt Trangban, ott egy ember meghalt, hatan megsérültek. Ezt követően csütörtök éjszaka Hua Hin egyik szórakozónegyedében robbant két pokolgép, amit még két detonáció követett péntek délelőtt. A merényletekben összesen két ember vesztette életét, 24-en megsérültek. Surat Thaniben két rendőrőrs előtt robbantottak, egy ember halt meg. Phuketen két merénylet történt, áldozatokról vagy sérültekről nem érkezett hír. Phang Nga tartományban is robbantottak, ott sem sérült meg senki.

Sebesülthöz hívják a mentőt Hua Hinben
Sebesülthöz hívják a mentőt Hua Hinben
Reuters TV / Reuters

A merényletek nagy részét a turisták által is közkedvelt üdülőhelyeken és szórakozónegyedekben követték el. A hatóságok tájékoztatása szerint a sérültek között olasz, német, holland és osztrák állampolgárok is vannak.

 

– Az embereknek azt tanácsolták, maradjanak otthon – mondta a CNN-nek a Hua Hin-i robbantások egyik szemtanúja, aki egy nagy durranást hallott, majd látta, ahogy az emberek pánikban menekülnek. Egy másik szemtanú szerint a merényletek éppen akkor történtek, amikor a délkelet-ázsiai országban az anyák napja mellett a királyné, Sirikit születésnapját is ünneplik. A regnáló katonai junta közleményt adott ki, miszerint továbbra is kiemelt feladatának tekinti a királyi család védelmét. Az egyik helyszínen, Hua Hin városában van Bhumibol Adulyadej király egyik rezidenciája. A hatóságok országszerte szigorították a biztonsági ellenőrzéseket, az utcákon a helyiek és a turisták csomagjait is átvizsgálják.

A robbantásokért egyelőre senki sem vállalta a felelőséget. A hatóságok ugyanakkor kizárták, hogy külföldi terroristák követték el a merényleteket. Sokkal valószínűbb, hogy helyi szeparatisták állnak az események mögött. A rendőrség néhány embert őrizetbe vett, azt azonban még nem tudni, mi közük lehet a támadásokhoz. Jonathan Head, a BBC helyi tudósítója a támadások kapcsán azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy a felkelők állnak a robbantások mögött, az komoly fordulat lenne az országban fennálló konfliktusban.

Thakszin Csinavat miniszterelnök azt mondta, a bombákkal csak „káoszt és felfordulást” akartak kelteni. A támadásokkal valószínűleg a két éve puccsal hatalomra került katonai juntát is meg szerették volna ingatni. Amúgy amióta 2014 májusában a hadsereg átvette a hatalmat, csökkent a merényletek száma. Thaiföldön ráadásul múlt vasárnap népszavazáson is megerősítették a diktatúrát. A junta által támogatott alkotmányba foglalták, hogy a hadsereg a parlamenti választások után is beleszólást kap a politikai döntéshozatalba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.