Terhes újságírónőt akart megerőszakoltatni a sajtótájékoztatón

„Ha szólok, mentek és megerőszakoljátok” – szakadt el a cérna Vlagyimir Zsirinovszkijban egy Ukrajnáról szóló kérdés miatt. Három hónapra mindenféle nyilvános megszólalástól eltilthatják. A Russia Today perel.
Egy hónapra mindenféle nyilvános megszólalástól eltilthatja az orosz parlament etikai bizottsága Vlagyimir Zsirinovszkijt, a szélsőségesen nacionalista Liberális Demokrata Párt (LDRP) elnökét azután, hogy a politikus – a duma alsóházának az elnökhelyettese – a héten a kollégáival akarta megerőszakoltatni a Russia Today televízió újságírónőjét egy törvényhozási sajtótájékoztatón.

Zsirinovszkij – akit a Spiegel csak politikai bohócnak tart – – most egy meglehetősen ártalmatlan kérdésen akadt ki. Az újságírónőt, Sztella Dubovitszkaját mindössze az érdekelte, hogy Zsirinovszkij szerint kellene-e válaszolnia Oroszországnak egy ukrán intézkedésre, amelyben a kijevi vezetés megtiltotta orosz férfiak beutazását Ukrajnába a donecki épületfoglalási akciók miatt. Zsirinovszkij agyát erre elborította a düh. „Mindannyian vérszívók vagytok" – fakadt ki, majd fejtegetni kezdte, hogy a novemberben Kijevben kezdődött kormányellenes tüntetések oka a rengeteg kéjvágyban fetrengő ukrán nő. „Kéjvágy! Enélkül az egész Majdan nem lenne!" – kiáltotta, és rátámadt Dubovitszkajára is, nimfomániával vádolva meg az újságírónőt. Ő erre elárulta, hogy gyermeket vár és a hatodik hónapban van, de ez sem mentette meg Zsirinovszkij elmebeteg kirohanásaitól. A politikus egy „Hol vannak ezek az idióták?" kérdéssel a munkatársaihoz fordult, majd azt üvöltötte, hogy ha szól, „rohanják le és keményen erőszakolják meg" Dubovitszkaját. Egyiküket a húsvét miatt a „Feltámadott Jézus Krisztus!" – kiáltással taszította az újságírónő felé. Dubovitszkaja megpróbálta egy kényelmetlenen mosollyal elintézni az ügyet, de később sokk miatt kórházba vitték. Egy újságírónő kelt a védelmére. Őt Zsirinovszkij „istenverte leszbikusnak" nevezte és éktelenül káromkodni kezdett.

Az incidens után Szergej Nariskin alsóházi elnök nyilvánosan bocsánatot kért a két újságírónőtől. Zsirinovszkij a duma etikai bizottsága elé kerül, A testület elnöke, Andrej Andrejev az ITAR-TASZSZ-nak azt mondta,a politikust egy hónapra minden nyilvános megszóllástól eltithatják és bocsánatkérésre kötelezhetik. Eközben a Russia Today elnöke, Margarita Szimonjan eközben jelezte, hogy a politikus perre számíthat az undorító viselkedése miatt.

A 67 éves Zsirinovszkijnak nem ez az első elmebeteg kirohanása. Tizenkét éve minősíthetetlen hangú, enyhén szólva rasszista és szexista tirádával bírálta Condoleezza Rice akkori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót, későbbi külügyminisztert a tervezett iraki invázió miatt, egy évvel később televíziós vita után verekedett, javasolta, hogy a madárinfluenza miatt madarakat lőjenek halomra, és azt is, hogy a McDonald'st kitiltsák Oroszországból. Verbális ámokfutásait Vlagyimir Putyin is unja már. Egy tavaly novemberi felvetés után, hogy az Észak-Kaukázusban születésszabályozást vezessenek be, Zsirinovszkijra az orosz elnök is rászólt, hogy fogja vissza magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.