galéria megtekintése

Teljes harckészültség alatt rendezték meg az afganisztáni választásokat

0 komment

NOL

Afganisztánban a szombati elnök- és önkormányzati választásokon az ország mind a négyszazezer katonáját kivezényelték vigyázni a megméretés biztonságára.

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott a szavazás szombaton Afganisztánban az elnök- és helyhatósági választáson, amelyen Hamid Karzai államfő utódját, illetve a helyi önkormányzatok képviselőit választották meg. Tizenkétmillió afgán adhatta le a voksát. Védelmükre a közép-ázsiai országnak mind a 400 ezer katonáját az utcákra vezényelték, mert a 2001-ben elűzött tálib szélsőségesek bojkottot és minden eszközzel harcot hirdettek a megméretés ellen.

Szavazás Mazar-i-Sarifban. Nagy merénylet nem volt
Szavazás Mazar-i-Sarifban. Nagy merénylet nem volt
Zohra Bensemra / Reuters

Afganisztánban nem volt ekkora hadművelet az akkori rezsim elűzése óta. A fővárosba, Kabulba péntek óta nem lehet kocsival behajtani. Minden útkereszteződésben rendőrségi ellenőrzőpontok állítottak fel. Ez és a Kabulra zúduló eső ellenére rengetegen mennek el szavazni. Egy órával a nyitás előtt már hosszú sorok kígyóztak a választóhelyiségek előtt. A BBC helyszíni tudósítójának, Karen Allennek valaki azt mondta, bár az apja is figyelmeztette, hogy ne menjen el, ő mégis kilógott a családi házból, csak hogy leadhassa a voksát. A választóhelyiségeket helyi idő szerint délután négykor (magyar idő szerint 13 30-kor) zárták. Addig twitterezni sem lehetett.

 

Nagyszabású merényletről nem, kisebbekről viszont érkeztek hírek. A tálib fenyegetések ellenére sok nő is elment szavazni, és országszerte összesen hétmillió jogosult addta le a voksát – jelentette be a választási bizottság

Ami az elnökválasztást illeti, azon nyolc jelölt indult megszerezni Karzai bársonyszékét. A végső győzelemre a legtöbb esélye három volt külügyminiszternek, Abdullah Abdullahnak, Asraf Gáninak és Zalmai Raszúlnak van, de ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok ötven százalékát, az első két helyen végző jelölt június 14-én a második fordulóban mérkőzik meg egymással. Karzai 12 évig állt Afganisztán élén. Most alkotmányos miatt nem szállhatott versenybe egy harmadik mandátumért. Neki állítólag Raszúl a favoritja, szemben a városi fiatalokkal, akik inkább Gáni híveinek számítanak. Az elnökválasztás utáni egyik nagy kérdés, mi lesz azzal a kétoldalú biztonsági szerződéssel, amelyet Kabul és Washington írna alá kiképzési és tanácsadói feladatokat ellátó amerikai egységek maradásáról a 2014-es kivonulás után is.

A tálibok fenyegetései ellenére nők is sokan mentek el leadni a voksukat
A tálibok fenyegetései ellenére nők is sokan mentek el leadni a voksukat
Zohra Bensemra / Reuters

Afganisztán történetében ez az első demokratikus hatalomátadás-hatalomátvétel, ma azonban egy kicsit főszerephez jutottak az állatok is, a 32 millió lakosú hegyvidéki országban mintegy háromezer szamár juttatta el az urnákat azokra a településekre, amelyek egyébként megközelíthetetlenek lennének. Afganisztán 34 tartományában több mint 2500-an indultak jelöltként a helyi önkormányzati választásokon.

A tálibok jelentette biztonsági fenyegetettségen túl a két megméretés nagy problémája a sok választási csalás volt, amely az első, 2004-es szabad választások óta jellemzi a közép-ázsiai országot. Szombaton Wardak tartományban két rendőrt letartóztattak, miután azon érték őket, hogy urnákat tömnek ki üres papírlapokkal. Intő jel volt az is, hogy sokkal több szavazócédula van forgalomban, mint ahányan regisztráltak, lelepleztek fantom választóhelyiségeket, a valódiak között viszont akadt – például Herát tartományban –, amelyik urnák és szavazócédulák hiánya, illetve a tálibok miatt zárva tartott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.