Tehénfingásról vitáztak a prágai parlamentben

Különleges szócsata zajlott le szerda délelőtt a prágai alsóházban. A honatyák olyan törvénytervezetről vitáztak, amelynek elfogadása lehetővé tenné, hogy az állattenyésztők is kapjanak kedvezményes áron úgynevezett zöld gázolajat.

Marian Jurecka agrárminiszter azzal érvelt, hogy az olcsóbb gázolaj révén a gazdák több állatot tarthatnának, ezáltal jobban hasznosíthatnák a legelőket, ami környezetvédelmi szempontból is kedvező változással járna.

Az indítványt élesen ellenző Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 elnöke emlékeztetett arra, hogy ezt a kedvezményt évekkel ezelőtt éppen az ő indítványára törölték el, mert akkori pénzügyminiszterként bizonyította, hogy a rendelkezés adócsalásokhoz vezetett.

Majd pedig dühösen hozzátette: „Kedvező környezetvédelmi hatásokkal meg, kormánypárti uraim, ne érveljenek, mert ilyesmin röhögnöm kell. Ugyanis uniós adatok igazolják, hogy az agrárium, különösen az állattenyésztés termeli az üvegházhatású gázok legalább 15 százalékát, amelynek jelentős része a tehenek fingásából származik" - harsogta.

Mire Marián Jurecka, az agrártárca vezetője elfogultsággal vádolta meg Kalouseket, akit emlékeztetett arra, hogy Afrikában a zebrák és főleg az elefántok még a teheneknél is nagyobbakat rottyantanak, tehát még több káros gázt engednek ki. Személyeskedő vitájuknak a házelnök azzal vetett véget, hogy legfőbb ideje lenne azonnal elrendelni a nyári parlamenti szünetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.