galéria megtekintése

„Távozzon, jóember!”

A Brüsszelből visszaérkező David Cameronra szerdán új próba várt: a referendum óta először kellett képviselői kérdésekre válaszolnia a parlamentben.

A hagyományosan éles szóváltások közepette zajló félórás vitában a tory vezető rendkívül frappáns megjegyzéssel örvendeztette meg a médiát, amikor csatlakozott a Jeremy Corbyn visszavonulását sürgető munkáspárti képviselőkhöz. Miután Corbyn tanácsokkal látta el az Európához fűződő kapcsolatok újjáépítése és egy mindenki számára elfogadható Nagy-Britannia kialakítása terén, megjegyezte, lehet, pártjának az az érdeke, hogy Corbyn még soká üljön a szemközti padsor közepén, de ez „ellentétes a nemzeti érdekkel". „Az Isten szerelmére, távozzon, jóember!" – mondta az ellenzék vezérének.

Corbyn Londonban a lakása előtt. Kihívó még nincs
Corbyn Londonban a lakása előtt. Kihívó még nincs
Neil Hall / Reuters

Corbyn egyelőre ragaszkodik hatalmához. A mezei párttagok mellett a szakszervezetek is kiállnak a szeptemberben óriási fölénnyel megválasztott pártelnök mellett, miközben két elődje, Ed Miliband és Gordon Brown is a nyilvánosságon keresztül tudatta, hogy a Corbyn által irányított Munkáspárt elfogadhatatlan és megválaszthatatlan a szavazópolgárok számára. Azonban minden találgatás ellenére eddig egyetlen munkáspárti politikus sem jelentette be, hogy indulna a vezetői pozícióért.

 

A szerdai parlamenti ülés furcsa pillanata volt, amikor a skót nacionalista SNP képviseletében Pete Wishart bejelentette, hogy miután a jelenlegi hivatalos ellenzék, a Munkáspárt nem képes feladata betöltésére, harmadik legnagyobb frakcióként a Skót Nacionalista Pártnak kellene átvenniük ezt a szerepet. John Bercow házelnök visszautasította a javaslatot, hangsúlyozva, hogy a Munkáspárt a hivatalos ellenzék és vezetője az ellenzék törvény szerinti vezére.

A belpolitikai válság lerövidítése érdekében felgyorsított vezetőválasztási folyamatban csütörtökig várják a hivatalos jelentkezéseket a Konzervatív Párt vezetői tisztségére. Elsőként a nemrégiben kinevezett munka- és nyugdíjügyi miniszter, Stephen Crabb nyújtotta be igényét a pozícióra. A kétkezi munkások gyermekeként, önkormányzati lakásban felnőtt politikus a maradáspártiak oldalán állt a népszavazási kampányban. Mint mondta, a jövőre kell gondolni és maga olyan kormányt kíván vezetni, amely teljesíti az EU-tagság megszüntetésére voksolt 17 millió brit várakozását.

A Downing Street 10. kulcsai iránt érdeklődő tory vezetők közé tartozik Liam Fox korábbi védelmi miniszter, Boris Johnson volt londoni főpolgármester, a Brexit kampány „arca" és Theresa May, a maradáspárti belügyminiszter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.