Távozik a CNN elnöke

Jim Walton lemondásának hátterében az egykor piacvezető hírcsatorna nézettségének visszaesése áll.

A CNN-nek új gondolkodásmódra van szüksége. Ez egy új vezetővel kezdődik, aki új perspektívát, új tapasztalatot és új tervet hoz" – közölte Walton pénteken. Walton 2003 óta áll a CNN élén.

Az 1980-ban alapított, a Time Warner Inc. által birtokolt hírcsatorna tudósításaiban a kezdetektől fogva megpróbált semleges lenni. Sokak szerint éppen ez okozta a térvesztését a jobboldal, illetve a liberálisok iránt elfogult, a híradást a véleményközléssel és a pártos politikai kommentárral ötvöző versenytársaival, a Fox News és az MSNBC csatornával szemben.

A Fox a News Corp., az MSNBC pedig a Comcast Corp. tulajdona. A CNN nézettség tekintetében tavaly szeptember óta mindkét csatornától lemaradt: a Nielsen adatai szerint főműsoridőben átlagosan mindössze 584 ezer nézőt tud a képernyők elé ültetni, miközben a Fox 1,82 millió, az MSNBC pedig 746 ezer nézővel büszkélkedhet.

Az idei második negyedévben az elmúlt 21 év leggyengébb nézettségét tudta felmutatni. Az össznézőszám tavalyhoz képest 35 százalékkal csökkent. A csatorna népszerűségének csökkenéséhez az is hozzájárult, hogy június végén tévesen számolt be az amerikai legfelsőbb bíróságnak Barack Obama elnök egészségbiztosítási reformjáról hozott ítéletével kapcsolatban. (A CNN – egyébként a Foxszal együtt – a verdikt kihirdetése utáni percekben azt jelentette, hogy a törvényt alkotmányellenesnek minősítették, holott ennek éppen az ellenkezője volt igaz.)

A most 54 éves Walton igazgatása alatt ugyanakkor a CNN erősen nyereségessé vált, a csatorna a tavalyi évvel kapcsolatban augusztus 1-jén várhatóan mintegy 600 millió dolláros üzemi eredményről fog beszámolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.