Távozik Budapestről André Goodfriend

Az amerikai diplomata az elmúlt hónapokban nyílt konfliktusba került a magyar kormánnyal, de úgy tudjuk, ennek semmi köze sincs a mostani döntéshez, amely mögött családi okok húzódnak meg.

A NOL értesülése szerint idő előtt távozik Budapestről André Goodfriend, az Egyesült Államok nagykövetségének korábbi ideiglenes ügyvivője.

Goodfriend a kitiltási botrány néven elhíresült ügyben nyílt konfliktusba került az Orbán-kormánnyal. Az ügy annyira elmérgesedett, hogy rágalmazás miatt még a diplomáciai mentessége felfüggesztését is kérték az Egyesült Államoktól, amely azonban megtagadta ezt. Információink szerint azonban a kitiltási botránynak semmi köze nincs a diplomata távozásához, amely mögött családi okok húzódnak meg.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A kitiltási botrányt a Napi Gazdaság robbantotta ki októberben, megszellőztetve, hogy korrupció gyanúja miatt hat magyar üzletembert és közéleti személyiséget tiltottak ki az Egyesült Államokból. Arról, hogy kik is szerepelnek a listán, nincsenek pontos információk, egyelőre csak Vida Ildikóról, a NAV elnökéről derült ki biztosan, hogy kitiltották. Orbán Viktor miniszterelnök ultimátumára Vida később be is perelte Goodfriendet, de miután Washingtonban bejelentették, hogy nem járulnak hozzá a diplomáciai mentesség felfüggesztéséhez, a magyar kormány jelezte, hogy a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti.

Egy lapunkhoz eljuttatott közleményben az amerikai nagykövetség megerősítette, hogy Goodfriend 18 hónap után távozik a budapesti kirendeltségről, ahol az előző nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis távozása után dolgozott ideiglenes ügyvivőként. Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bell januárban foglalta el az állomáshelyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.