Távozik a szlovén kormányfő

Távozik posztjáról Alenka Bratusek szlovén kormányfő, aki hétfőn nyújtja hivatalosan a lemondását. A Bratusek vezette, négypárti balliberális kabinet tizenhárom hónapig volt hivatalban. A kialakult politikai válsághelyzet feloldása érdekében előrehozott választásokat tartanak, ezeket akár már június végén megrendezhetik a jugoszláv utódállamban.

A 44 éves miniszterelnök lemondásához az vezetett, hogy pártja, a Pozitív Szlovénia (PS) élére a minap régi ellenlábasát, a politikai formáció alapító Zoran Jankovicot választották. Bratusek híveivel a PS-ből is vissza akar vonulni, kérdés, hogy egy új párttal be tudna-e jutni a törvényhozásba. A PS ugyanakkor megosztott, ráadásul Jankovic ellen korrupció gyanújával eljárás is folyik.

A jobboldali ellenzék fő ereje, a Janez Jansa ex-kormányfő vezette SDS is komoly problémákkal küzd. Jansát kenőpénzek elfogadása miatt első fokon két éves szabadságvesztésre ítélték, az ügyet most másodfokon tárgyalják. A konzervatívok így is profitálhat a kormány bukásából, ráadásul június elején az SDS népszavazást akar arról, hogy teljes egészében nyissák meg a titói kommunista korszak titkosszolgálati levéltári anyagait – írta a dpa.
Bratusek szerint kormányának sikerült a súlyos válságba jutott Szlovéniát és annak államháztartását stabilizálnia, az egykori bezzegországnak – amely Kelet-Közép-Európából elsőként lépett be az eurózónába – nem kellett igénybe vennie az Európai Unió pénzügyi mentőcsomagját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.