Tartósan sok a munkanélküli Dél-Európában

Az Eurostat szerdán közzétett jelentése alapján az Európai Unió országai közül Spanyolország déli régióiban volt a legmagasabb a munkanélküliségi ráta.

Andalúziában a legrosszabb a helyzet. Ott a munkanélküliségi ráta eléri a 34,8 százalékot. Más dél-spanyolországi régióban sem jobb a helyzet: a Kanári-szigeteken 32,4, az afrikai spanyol Ceutában 31,9, Extramadurán 29,8 és Castilla-La Manchán 29 százalékos a munkanélküliség.

Négy régióban a fiatal munkanélküliek aránya a legmagasabb, súrolja a hatvan százalékot, Ceutában például 67,5 százalék. Az afrikai spanyol autonóm városban volt a legmagasabb a tartós munkanélküliek aránya is, az emberek 72 százalékának már több mint egy éve nincs munkája.

The Local megjegyzi, hogy Spanyolország lakosságának közel negyede munkanélküli, ez pedig több mint a duplája az EU-s átlagnak, amely 10,1 százalék körül van.

Görögország régiói közül négyben nagyon magas a munkanélküliség, míg a lista végén a német régiók – mint például Felső-Bajorország – kullognak, de a cseh fővárosban, Prágában is nagyon alacsony a munkanélküliek aránya (2,5%). A svéd régiókban a legalacsonyabb a hosszú távú munkanélküliségi ráta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.