Taroltak az euroszkeptikusok a brit időközi választásokon

Az UKIP (Függetlenségi Párt) megszerezte első parlamenti helyét a brit alsóházban. Az euroszkeptikus és bevándorlás-ellenes párt jelöltje, Douglas Carswell a Clactonban tartott időközi választáson nyerte el mandátumát. A UKIP politikusa a voksok 60%-át szerezte meg, míg korábbi pártja, a konzervatívok jelöltjére csak a választók 25%-a szavazott. Az UKIP eredménye figyelmeztetés a kormánypártoknak és a Munkáspártnak, hét hónappal a brit parlamenti választások előtt.
A bevándorlás-ellenes és euroszkeptikus párt sikerrel vette a csütörtöki, észak-angliai Clactonban tartott időközi alsóházi választásokat, ezzel megszerezve első székét a parlamentben.

Az időközi voksolásra azért volt szükség, mert Douglas Carswell kilépett Konzervatív Pártból, és visszaadta mandátumát. A csütörtöki választáson a politikus újra indult kerületében, ahol a szavazók 60%-nak támogatását sikerült elnyernie az UKIP jelöltjeként.

A konzervatívok jelöltje csak a voksok 24,6%-át szerezte meg, de még ennél is gyengébben szerepeltek a Liberális Demokraták és a Munkáspárt. Az előbbi 1,37, az utóbbi csupán 11,20%-ot szerzett. Igaz, a választási részvétel nem volt magas, 51%. A Konzervatívok azonban a 2010-es választásokhoz képest elvesztették a kerület szavazóinak 44%-át.

Az UKIP elnöke nagy örömmel fogadta a párt első alsóházi székét, és azt mondta, az eredménnyel „felrázták" a brit politikát. Nigel Farage szerint a 2015-ös általános választásokig pártja meg tudja tartani erejét.

Heywoodban és Middlettonban is tartottak időközi választást csütörtökön. A két észak-brit várost a Munkáspártnak sikerült vinnie, de a második helyen itt is az euroszkeptikusok végeztek. Az UKIP jelöltje csak 617 szavazattal maradt alul a munkáspárti jelölt mögött. Farage szerint ennek az eredménynek még nagyobb a jelentősége, mert azt jelzi, hogy az északi városokban a Munkáspárt ellenzéke már nem a konzervatív párt, hanem az UKIP.

Az euroszkeptikus párt elnöke hozzátette, hogy az embereknek elegük van a karrierista politikusokból, akiket a három párt, a Liberális Demokraták, a Munkáspárt és a Konzervatívok adnak a közéletnek.

Grant Shapps konzervatív politikus a BBC reggeli műsorában elmondta, a Clantoni eredmény figyelmeztetés mindenki számára. A Konzervatív Pártból korábban két politikus távozott, akik mandátumukat is visszaadták, közülük az egyik Carswell, akinek most sikerült elnyerni az euroszkeptikusok első parlamenti helyét.

Az UKIP egyre népszerűbb a szigetországban. A párt a májusi EP-választásokon a legtöbb szavazatot szerezte a voksoláson induló brit jelöltállító szervezetek közül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.