galéria megtekintése

Tarolt a szélsőbal Görögországban

3 komment


Pócs Balázs
NOL

Győzelmet kiáltott a legnagyobb kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt is Görögországban. A számokat nézve persze csak egy nyertes van: a kormány megszorító politikáját ostorozó, radikális baloldali Sziriza, amely a legtöbb szavazatot (26,5 százalék) kapta az EP-választásokon.

– Joggal beszél győzelemről Alekszisz Ciprasz, a Sziriza vezetője: övé lett a legerősebb párt. Ám ettől még nem válik hitelessé. A lakosság elégedetlenségére épít, világos programja nincs – mondja lapunknak Jorgosz Kapopulosz politikai elemző.

A fiatalos és dinamikus Ciprasz szerint az athéni kormánykoalíciónak (a konzervatív Új Demokrácia és a szocialista Paszok szövetségének) azon kellene elgondolkodnia, hogy hatalmon maradhat-e.

– Miféle erkölcsi és politikai legitimitása van Antonisz Szamarasznak adósságkönnyítésről tárgyalni, amikor ilyen eredményt ért el? – célzott a Sziriza-vezér a miniszterelnökre, akinek pártja, az Új Demokrácia második helyezett lett (22,8 százalékkal).

 

Alekszisz Ciprasz (középen) tegnap győzelmet kiáltott. Az EP-választások egyedüli nyertese valóban a radikális baloldali Sziriza. Alexis Alkis Konstantinidis / Reuters

Nem véletlenül hozta szóba Ciprasz az adósságkönnyítést: az adósságtengerbe fulladástól összesen 240 milliárd eurós mentőövvel menekült meg Görögország. Ma már azonban kész tényként kezelik, hogy a hatalmas hitelcsomag visszafizetésére a görögöknek csak akkor van esélyük, ha az EU/IMF-páros jelentősen lazít a feltételeken. – Győztesnek kiáltotta ki magát Szamarasz kormányfő is, mert a koalíció pártjai együtt több szavazatot szereztek, mint a Sziriza – magyarázza a politikai elemző.

Az Olajfa baloldali pártszövetség, amelynek a Paszok is tagja, nyolc százalékot kapott. Antonisz Szamarasz úgy fogalmazott, hogy megbuktak, akik az EP-voksolásból népszavazást akartak csinálni, s végül nem sikerült „bizonytalanságot és instabilitást teremteniük". Míg az ellenzéki Sziriza hétfőn a parlamenti választások mielőbbi kiírását sürgette, Szamarasz szerint erre semmi szükség.

Figyelmeztető jel, hogy a dobogó harmadik fokára az újnáci Arany Hajnal párt állhat (a voksok 9,3 százalékával), megelőzve a kormányon lévő szocialistákat. – Hiába van letartóztatásban több parlamenti képviselőjük, akiket különféle bűncselekmények miatt bíróság elé is állítanak majd, a megszorító intézkedések és a kormánypolitika kőkemény, primitív elutasítása meghozta a sikert – mondja Jorgosz Kapopulosz.

A „lehet más a politika" üzenete további pártoknak is kedvező eredményt hozott. Így például 6,6 százaléknyi szavazatot – és megerősítést – nyert a görög politikai színtér legújabb szereplője, a Folyó nevű párt. Az év elején a semmiből előtűnt mozgalmat Sztavrosz Teodorakisz tévés újságíró alapította, aki felismerte, hogy a görögök végtelenül csalódottak és dühösek a megszorítások miatt. Csakhogy jól kidolgozott programmal a Folyó sem büszkélkedhet.

– Ha a Sziriza abban reménykedik, hogy leválthatja a jelenlegi kormányt, ehhez két dologra van szüksége – érvel a politikai elemző. Stratégiát kellene kidolgoznia arról, hogy mely pártokkal hajlandó szövetkezni, s komolyan vehető alternatívát kínálnia, amely kivezet végre az évek óta tartó válságból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.