Totális háború helyett mégis tárgyal Észak-Korea

Vezetői szintű tárgyalásokat folytatnak szombaton észak- és dél-koreai tisztviselők, miután Phenjan harckészültségbe helyezte a hadseregét a határ közelében.

A két ország vezetői a tűzszüneti zónában található Panmunjon községben találkoznak – számolt be a dél-koreai elnöki hivatal. Szöult várhatóan a nemzetbiztonsági tanácsadó és Hong Jong-pjo, a két Korea újraegyesítéséért felelős miniszter képviseli majd a tanácskozáson.

A találkozóra azért van szükség, mert Kim Dzsong Un csütörtökön arra utasította a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Parancsnokságát, hogy a határ közelében szolgálatot teljesítő egyesített erők álljanak készen a harcra és a meglepetésszerű műveletek indítására.

A feszültség egy határincidens nyomán éleződött ki a hivatalosan a koreai háború 62 évvel ezelőtti lezárása óta is hadban álló két ország között. Észak-Korea egy rakétát lőtt ki a határ menti Jeoncseon városra azok miatt a hangszórók miatt, amelyekből Szöul Kim Dzsong Un rezsimje elleni propagandát sugároz.

A rakétára Dél-Korea tüzérségi tűzzel válaszolt. A BBC megjegyzi, hogy 2004-ben a két ország megállapodást kötött a sugárzás leállításáról, és azóta nem volt példa arra, hogy az északiak rakétacsapást mérjenek a propagandára használt hangszórókra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.