Támadásokat lát a NATO főtitkárhelyettese

Biztonságunk és közös értékeink több irányból is támadás alatt állnak, ezért nagy szükség van a transzatlanti együttműködésre és szolidaritásra - mondta Alexander Vershbow, a NATO amerikai főtitkárhelyettese a NATO parlamenti közgyűlésének tavaszi ülésszakán hétfőn, Budapesten.
A szövetség főtitkárhelyettese a plenáris ülésen kiemelte: a NATO jól halad a tavalyi walesi csúcstalálkozón meghatározott célok megvalósításában, de több területen nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség.

Vershbow hangsúlyozta: a NATO és az EU közötti együttműködés fontosabb, mint valaha, koordinálni kell a tevékenységüket, összhangba kell hozni a megközelítéseiket.

A NATO közgyűlése szombat óta Budapesten ülésezik; a hétfői plenáris ülésükönn közös nyilatkozatot fogadtak el a szövetség bővítésének jelentőségéről.

A dokumentumban azt írták, folyamatosan és elkötelezetten támogatják Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Montenegró és Macedónia közeledését a szövetséghez. Azt ajánlják a NATO-nak, hogy 2015 végéig döntse el, meghívja-e Montenegrót a szövetségbe.
Azt is szorgalmazzák, hogy a NATO a nyitott ajtók politikáját kövesse, és biztosítsa a tagság lehetőségét azoknak az európai országoknak, amelyek készek és képesek teljesíteni az ehhez szükséges elvárásokat. A szövetségeseknek továbbra is határozottan ki kell állniuk a nyitott ajtók politikája mellett - vélik.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a csatlakozni kívánó országoknak folytatniuk kell az erőfeszítéseiket a feltételek teljesítésére. A nyilatkozatban külön ösztönzik az ukrán kormányt és parlamentet reformok megvalósítására, hogy az ország megfeleljen az euroatlanti normáknak.

A közgyűlés - ahogyan azt eddig is tette - a jövőben is minden lehetséges segítséget megad a csatlakozni szándékozó országoknak, hogy elérjék céljukat és a NATO tagjaivá válhassanak.

A képviselők a nyilatkozatban kiemelik, hogy a NATO bővítése nem jelent fenyegetést egyetlen országra sem, hanem a biztonság és stabilitás erősítését szolgálja az euroatlanti régióban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.