Tálib támadás külföldiek ellen

Iszlamista szélsőségesek pénteken autóbombát robbantottak egy Kabul nyugati részén lévő, főleg külföldiek lakta vendégház előtt, majd lövéseket leadva megpróbáltak behatolni az épületbe.

A támadást öt tálib indította el. Az egyikük felrobbantotta magát a véndégház előtt, a behatoláással próbálkozó néggyel az afgán biztonsági erők tűzharcba bocsátkoztak. Hármukat az épület előtt, az utolsót odabent likvidálták, miközben próbálták kimenteni a vendégházban tartózkodókat. a külföldiek közül mindenki karcolás nélkül megúszta az iszlamista szélsőségesek akcióját, xe egy afgán gyerek meghalt. A vendégházban nagyrészt egy amerikai nem kormányzati szervezet, a Roots of Peace képviselői laktak.

Idén ez már a negyedik támadás külföldiek szálláshelye ellen az afgán fővárosban. A tálibok erőszakkampánya az elmúlt napokban felerősödött az egy hét múlva esedékes elnökválasztás ellen is. Szerdán megtámadták az országos választási bizottság kabuli hivatalát, és öt személyt megöltek. Híveiket országszerte felszólították, hogy bármi áron akadályozzák meg a választások megtartását. Az április 5-i választások tétje, hogy ki lesz Hamid Karzai elnök utóda. Karzai 2004-ben, majd 2009-ben is győzött, ám az alkotmány tiltja indulását harmadik alkalommal.

A tálibok ezúttal is hasonló vérfürdőt ígérnek, mint történt az Egyesült Államok és a szövetséges országok katonái által támogatott két előző választásokon. Minthogy a külföldi harcoló egységek 2014 végéig, tizenhárom év elteltével, a tervek szerint elhagyják Afganisztánt, bárki is győzzön a választásokon, csak az afgán biztonsági erőkre számíthat a tálibokkal szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.