Szunnitákat mészárolt le az IS

Iszlám szélsőségesek öltek meg huszonöt embert, akik az Albu Fahd muszlim törzshöz tartoztak. A holttestekre a közép-iraki Ramádi város közelében találtak rá szombaton, amikor a hadsereg az Iszlám Állam (IS) állásait támadta, Anbar tartomány fővárosánál.
A radikális iszlamisták által megölt szunnita muszlim törzs tagjaira a biztonsági erők találtak rá a terület átfésülése során – mondta a Reutersnek az anbari tartományi tanács egyik képviselője.

Az Albu Fahd vezetője is megerősítette, hogy közel 25 holttestre bukkantak, de ez a szám valószínűleg még növekedni fog. Hozzátette, hogy a testeket szétszórva találták meg a területen. Fegyver nem volt mellettük, ezért kizárható, hogy harcok során vesztették életüket.

A szunnita többségű iraki tartomány nagy része már közel egy éve áll az IS ellenőrzése alatt. A radikális iszlamisták múlt hónapban végezték ki az Albu Ninr törzs több száz tagját. Az IS-harcosai annak ellenére hajtanak végre hódításokat a tartományban, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei három hónapja bombázza a terrorszervezet állásait.

Az IS pénteken összehangolt támadást indított Ramádi még el nem foglalt területeiért, hogy megszerezze az irányítást a város egésze felett. Fegyveresek támadták a kormányzat és a rendőrség épületét is. Helyszíni beszámolók szerint a biztonsági erők sikeresen távol tartják az épületektől az IS harcosait.

Az egy iraki tisztviselő elmondta, hogy a szélsőséges iszlamista szervezet még mindig ellenőrzése alatt tartja a Ramádiból Habbaniya katonai légibázisra vezető utat. Az IS így gátolja a katonák és a biztonsági erők utánpótlásait. A tisztviselő hozzátette, hogy a szunnita törzsek harcosai próbálják biztosítani a bázisról Ramádiba vezető utat, hogy új csapatok érkezhessenek a városba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.