Sztrájkolnak a francia egyetemi tanárok

Határozatlan idejű sztrájkot hirdettek Franciaország számos egyetemén a tanárok, tiltakozásul az oktatók és kutatók státuszáról szóló reform ellen. A tiltakozók elsősorban azt kifogásolják, hogy a rektorok szerintük önkényesen határozhatják meg az intézmények működését és a tanárok kötelező óraszámát.

Számos francia egyetemen  elmaradtak kedden az órák, miután a tanárok előző nap határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, tiltakozásul az oktatók és a kutatók státuszáról szóló reform ellen.

A felsőoktatásban dolgozó tanárok legfőbb szakszervezetei országos egyeztetésükön hétfőn este döntöttek a határozatlan idejű sztrájk mellett, valamint február 5-én és 10-én országos megmozdulásra szólítanak fel. A legfőbb diákszervezet, az UNEF pedig minden diákot a tanárok megmozdulásának támogatására kért.

A tanárok elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a felsőoktatási intézmények autonómiáját előíró, 2007 augusztusban elfogadott törvény értelmében az 57 ezer egyetemi tanár és kutató státusza is megváltozik azzal, hogy ezentúl az egyetemek vezetői teljes autonómiát élveznek az oktatási intézmények személyi állományának kiválasztásában.

A tiltakozók elsősorban azt kifogásolják, hogy a rektorok szerintük önkényesen határozhatják meg az intézmények működését és a tanárok kötelező óraszámát. Eddig erről országos szinten rendelkezett az oktatási minisztérium.

A minisztérium elismerte, hogy egyes intézményekben szünetelt a tanítás, de a jelenséget korlátozottnak tekintette. A híradások viszont arról számolnak be, hogy a tiltakozási mozgalomban nagy egyetemi központok vesznek részt Párizsban, Strasbourgban, Toulouse-ban, Rouenban, Bordeaux-ban és Marseille-ben, illetve olyan intézmények is csatlakoztak a sztrájkhoz, ahol még soha nem került sor hasonló jellegű akcióra.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Valérie Pécresse felsőoktatási miniszter egy keddi rádióinterjúban kizárta annak lehetőségét, hogy visszavonná a tanárok státuszáról szóló rendeletet, mert véleménye szerint az visszalépés lenne az egyetemek és az oktatók számára is.

A pénteken nyilvánosságra hozott rendeletben végrehajtott módosítások a miniszter szerint garantálják, hogy egyetlen tanár óraszáma sem növekedhet az érintett beleegyezése nélkül, valamint azt, hogy valamennyi oktatónak maradjon ideje kutatásainak folytatására. Azt is javasolta Pécresse, hogy az egyetemek vezetői minden intézményben a tanárokkal együtt közösen dolgozzanak ki egy chartát a rendelet alkalmazását segítendő.

A tanárok az ellen is tiltakoznak, hogy a minisztérium idén 900 egyetemi oktatói állás megszűntetését tervezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.