galéria megtekintése

Sztrájk, menekültáradat és káosz a Csalagútnál

1 komment

NOL

A francia kikötővárosban, Calais-ban naponta több mint százan próbálnak kamionokra szállni, hogy Nagy-Britanniába jussanak, egy jobb életet remélve. A brit kormány csütörtökön válságtanácskozást tart, hogy megoldást találjanak a menekültáradat megfékezésére.

Egyre feszültebbé válik a menekülthelyzet Franciaország és Nagy-Britannia határán. A brit kormány rendkívüli „Cobra" megbeszélést tart az Egyesült Királyságba tartó illegális bevándorlók ügyében csütörtökön. A miniszterek fontolgatják, hogy további segítséget nyújtanak Franciaországnak a kialakult helyzet orvoslására. Határőröket, kiképzett kutyás csapatokat küldenének Calais-ba, és megerősítenék a kikötő, valamint a vasúti csomópontok körüli kerítéseket.

Telegraph szerint Calais-ban nagyjából négyezer menekült sátrazik, és naponta újabb 100-150-en érkeznek, akik Angliába szeretnének eljutni.

Menekültek gyülekeznek a dugóban álló kamionoknál az Alagút előtt Calais-nál
Menekültek gyülekeznek a dugóban álló kamionoknál az Alagút előtt Calais-nál
Christian Hartmann / Reuters

 

Nem segített a helyzeten, hogy kedden a MyFerryLink hajózási vállalat francia dolgozói sztrájkot hirdettek, attól tartva, hogy a cég eladásával körülbelül 600 munkahely szűnne meg. A sztrájkolók miatt le kellett zárni a Csalagutat, és a helyi vasút- és kompjáratok is leálltak. A kialakult káoszt a menekültek is megpróbálták kihasználni, és bár szerdára a közlekedés újra megindult, még órákig több száz kamion sorakozott az átkelésre várva. A rendőrök és a migránsok között több összecsapásra is sor került, amint néhányan megpróbáltak felmászni a torlódó teherautókra.

Hiába járőröznek a francia csendőrök, így is sokan szöknek fel a Nagy-Britanniába tartó kamionokra
Hiába járőröznek a francia csendőrök, így is sokan szöknek fel a Nagy-Britanniába tartó kamionokra
Reuters

Egy Eritreából származó menekült elmondta: „Rengetegen próbálkoznak a kamionsor miatt, néhányuknak sikerül is a kocsikra jutni, de nagyon veszélyes.

Hatalmas a dugó a Csalagútnál, ezt használják ki az illegális bevándorlók
Hatalmas a dugó a Csalagútnál, ezt használják ki az illegális bevándorlók
Reuters

A rendőrség nagyon agresszív, és sok ember sérül meg, amikor megpróbál a kamionok aljára felkapaszkodni.”

Tudják, mikor kell felkapaszkodni

A legtöbb menekült egyszerűen követi az International Road Transport Union (IRU) által összeállított listát, amely leírja, mit kell ellenőrizni a kamionokon, ha megállnak valahol. A kamionokat általában a parkolókban és a pihenőhelyeken rohanják le a menekültek, nem ritka, hogy egy este alatt 4-5-ször is megpróbálkoznak ugyanazzal a járművel.

David Cameron is reagált az eseményekre: a brit miniszterelnök szerint a Calais-ban kialakult helyzet teljesen elfogadhatatlan. A kérdésre, hogy mit kell tenni a bevándorlási hullám orvoslására, a következőket válaszolta: 

„Jobb biztonságot kell teremteni Calais-ban. Dolgozunk a franciákkal. Már 12 millió fontot áldoztunk a megoldásra, és boldogan adunk még, ha szükséges. Az európai féllel is együtt kell működnünk, hogy a problémát a gyökerénél szüntessük meg, és még többet kell tennünk, hogy megnehezítsük, hogy a migránsok eljussanak és dolgozzanak Nagy-Britanniában."
Szertefoszlott remények
Szertefoszlott remények
Christian Hartmann / Reuters

Emmanuel Agius calais-i önkormányzati képviselő így reagált Cameron kijelentéseire: „Nem lehet azt mondani: mi elkülönülünk, mi egy sziget vagyunk, és csak akkor leszünk Európa része, amikor és ahogy mi akarunk – ti európaiak birkózzatok meg ezzel. Ez túl egyszerű. Ha továbbra is így fog beszélni (Cameron – a Szerk.), fennáll annak a veszélye, hogy diplomáciai incidenst okoz.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.