Szorul a hurok a brit túsz nyaka körül

Új videót hozott nyilvánosságra az Iszlám Állam (IS), amelyben John Cantile brit túsz kikel az Egyesült Királyság és az USA ellen.
Cantile brit újságíró már második alkalommal lett ily módon az IS szócsöve. A kedden nyilvánosságra hozott videóban a szunnita szélsőségesek az előző felvétel koreográfiáját követik: a narancssárga kezeslábasba öltöztetett túsz egy vélhetően előre megírt, közel ötperces monológban kel ki az USA és az Egyesült Királyság ellen, amely elmondása szerint magára hagyta őt.

A 2012-ben Szíriában foglyul ejtett Cantile szerint Barack Obama amerikai elnök sokáig igyekezett elkerülni egy olyan konfliktust, amelybe elődje, George W. Bush belement Irakban, ám az elnök végül elkezdett egy olyan háborút, „amelyet nem nyerhet meg". Mint mondja, az amerikai kormány alulértékelte az IS-t, és „nevetségesek azok a becslések, amelyek szerint 15 ezer katona elég ahhoz, hogy legyőzzék az IS-t".

A tapasztalt újságíró és fotós ezenkívül méltatja az Irak és Szíria területén jelentős területet ellenőrzése alá vonó IS-t, amelyet „a közelmúlt legerősebb dzsihádista mozgalmának" nevez. A Reuters szerint a videót vélhetően azelőtt vették fel, hogy az Egyesült Államok hajnalban megkezdte volna a szélsőséges szunnita szervezet szíriai állásai elleni légicsapásokat.

Az Iszlám Állam három külföldi tússzal is végzett az elmúlt hetekben. Az első két áldozat James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók voltak, majd hasonló módon végeztek egy brit segélymunkással, David Hainesszel. Az ő lefejezését rögzítő videó végén az IS megnevezte következő brit áldozatát, a taxisofőr Alan Henninget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.