galéria megtekintése

Szoros eredmény várható a Brexit-népszavazáson

Kiélezett viták után különös kampánycsend közepette zajlott a voksolás. Exit pollokat nem tehettek közzé, de a szakértők magas részvételre számítottak.

Nem kedvezett az időjárás csütörtökön a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról dönteni hivatott népszavazásnak: heves záporok és zivatarok okoztak súlyos fennakadásokat a közlekedésben, sok választóhelyiséget egy időre be kellett zárni. Különösen az ország déli-délkeleti része – beleértve Londont is – sínylette meg a viharokat, még Európa legrégibb metróhálózatában is üzemzavarok állították kihívás elé a szavazópolgárokat.

Szavazás az esőben
Szavazás az esőben
Neil Hall / Reuters

Négy hónapos, kiélezett kampány zárult le a voksolással, amelyben a szigetország 46,5 millió regisztrált választópolgára vehetett részt. A korteshadjárat szenvedélyes vitái, az érvek és ellenérvek összecsapása ellenére még a „D-napon" közzétett közvélemény-kutatások is csekély különbséget mutattak a maradást és a távozást pártoló táborok között.

 

A YouGov felmérése 51-49, a Financial Timesé pedig 48-46 arányú, minimális fölényt mutatott az EU-tagság hívei javára.

Vajon ő mire szavazhatott?
Vajon ő mire szavazhatott?
Neil Hall / Reuters

A szavazás napján különös kampánycsend uralkodott Nagy-Britanniában. Míg az elektronikus médiát, a BBC-t vagy a Sky News hírcsatornát a szabályok csak a szavazás szikár technikai körülményeinek ismertetésére és a politikai vezetők választókerületi megjelenéséről szóló tudósításokra korlátozták, a nyomtatott sajtó világhálós oldalainak egész nap lehetőségük volt a közvélemény befolyásolására. Miközben a gazdaság mellett a bevándorlás volt a kampány legfontosabb témája, éppen csütörtökön került nyilvánosságra – és volt olvasható például a Financial Times online kiadásában –, hogy az elmúlt évben a migráció az 1990-es évek eleje óta a legmagasabb szintet érte el. A nettó 335.600 bevándorló a 65,1 milliós lakosság mintegy fél százalékát teszi ki.

David Cameron miniszterelnök és felesége, Samantha a szavazás után
David Cameron miniszterelnök és felesége, Samantha a szavazás után
Stephan Wermuth / Reuters

A 380 önkormányzat által szervezett szavazatszámlálást rögtön azután el kellett kezdeni, hogy bezártak a reggel 7 és este 10 óra között nyitva tartó szavazóhelyiségek. Exit pollok eredményeit nem lehetett közzétenni. Ugyanakkor csütörtökön kora este a szakértők magas – a tudósító wandsworthi körzetében például 80 százalékos – részvételi arányra számítottak, ami a tagság folytatásának kedvezhet.

Nyugdíjas szavazók Chelsea-ben
Nyugdíjas szavazók Chelsea-ben
Toby Melleville / Reuters

A végeredményt péntek reggel fél nyolc körül, Manchesterben készült nyilvánosságra hozni Jenny Watson, a Választási Bizottság elnöke. Az Európai Parlament pedig már délelőtt értékeli a fejleményeket – jelezve, hogy akár a maradók, akár a távozni akarók győztek, sem a szigetország, sem az unió nem tehet úgy, mintha mi sem történt volna.

Akármilyen eredmény is születik, a populisták örülhetnek

Aggasztónak tartja a két- vagy többsebességű Európa létrejöttének lehetőségét Martin Michelot politológus, a cseh Europeum Intézet kutatási vezetője, aki szerint a britek EU-tagságának megszűnése vagy fennmaradása egyaránt tovább mélyítheti az unió megosztottságát. Részleteket itt olvashatnak: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.