Olaszország kész fegyverrel harcolni a terrorizmus ellen

Az olasz külügyminiszter szerint elkerülhetetlen a katonai szerepvállalás a terrorizmus elleni küzdelemben, és többet kell tenni a vallási üldöztetés megfékezéséért.

Paolo Gentiloni az olasz Corriere della Serának adott keddi interjújában elmondta, hogy Európa már régóta figyelmen kívül hagyja a világ más részeiről jövő fenyegetéseket. „A terrorizmusra adott válasz elkerülhetetlenül együtt jár a katonai következményekkel" – jegyezte meg a külügyminiszter, aki szerint ez a lépés „sokkolhat”, de az ilyen csoportok ellen katonai erővel kell fellépni.

Gentiloni megemlítette, hogy az olasz haderő már részt vesz a szomáli katonák kiképzésében, akik az al-Shabaab terrorszervezet elleni harcban vesznek részt. Az al-Kaidához köthető szomáli szervezet négy embere a múlt héten 148 emberrel végeztek egy kenyai egyetemen.

Az Iszlám Állam észak-afrikai jelenléte nagy riadalmat váltott ki Olaszországban, amelynek legdélebbi szigete csak 110 kilométernyire fekszik Tunézia partjaitól. De az olaszokra veszélyt jelent a Líbiából érkező menekülthullám is, mert a határsértők között terrorsejtek is rejtőzhetnek.

Az olasz külügyminiszter már korábban ígéretet tett, hogy Olaszország csatlakozik a líbiai szélsőségesek ellen harcoló nemzetközi misszióhoz, és kedden azt is felvetette, hogy a Boko Haram terrorcsoport elleni fellépésből is kivennék a részüket Nigériában. Gentolini hangsúlyozta, hogy ezek a szervezetek a keresztényeket, és ezzel az olaszok gyökereit és identitását is támadják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.