Hillary Clintonból sorozathős?

Tényleg Hillary Clintonról szól majd a sorozat? Feltehetően ez a kérdés járt vasárnap este a legtöbb tévénéző fejében, aki letelepedett a kanapéra megnézni a Madame Secretary, (Külügyminiszter asszony) első epizódját.
Az őszi amerikai sorozat-szezont megnyitó, óriási reklámkampánnyal beharangozott politikai drámáról csak annyit lehetett tudni, hogy a 48 évesen a tévéképernyőre visszatérő Téa Leoni alakította karakter szőke, szereti a nadrágkosztümöket és az USA külügyminisztere.

A sorozat szereplői és alkotói, köztük a produceri feladatot vállaló Morgan Freeman hónapok óta kitartóan hangsúlyozzák: nem az egykori külügyminiszter volt a karakter alapja. A republikánusok viszont aggódnak, hogy az elnökjelöltséget fontolgató demokrata politikus heti egy óra ingyen reklámot kap majd főműsoridőben. Clinton csapata amiatt izgult a The Washington Post (WP) szerint, hogy mennyit árthat potenciális jelöltjüknek, ha a karakter történetesen ellenszenves lesz (nem lett).

A sorozat alkotói bevallották, akkor jött a karakter ötlete, amikor a bengázi amerikai nagykövetség megtámadása után, a kongresszusi meghallgatáson Clinton a levegőbe emelt ököllel magyarázott. A kulisszatitkokról viszont Madeleine Albright-ot, az USA első női külügyminiszterét kérdezték meg, aki a washingtoni díszbemutatóra is elment.

Az első epizód minden kockája azt igyekezett bizonyítani, nem Hillaryt látjuk. Elizabeth „Bess" McCord egykori CIA-ügynök, aki visszavonult, hogy gyerekeket neveljen és egyetemen tanítson. Férje tudós, egyikük sem politikus alkat. A kissé idealizált Besst nem a pozíció érdekli, csak az, hogy a jó ügyet szolgálja – épp ezért választja őt külügyminiszterének az elnök, miután az előd repülőgépe lezuhan.

A napi hírekből sokat belecsempésztek a forgatókönyvbe: megjelenik Szíria, a bostoni maratonon elkövetett pokolgépes robbantás, de egy teljes epizód szól majd az NSA-lehallgatási botrányról.

Az amerikai sajtó már a sorozat bejelentésekor leellenőrizte: a finanszírozói között nincs olyan, aki korábban Clintont támogatta volna. A konzervatív Fox Newsnak nyilatkozó médiaszakember szerint fordított is lehet a felállás: a CBS tévécsatorna tudta, ősszel mindenki azt találgatja, versenybe száll-e a Fehér Házért az egykori First Lady. Ha az új sorozattal ezt meg tudják lovagolni, akkor garantált a siker.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.