galéria megtekintése

Elkeseredett, véres harcok Szlovjanszkért

8 komment

NOL

Négy ukrán katona meghalt, harminc pedig megsebesült abban az offenzívában, amelyet az ukrán belbiztonsági erők indítottak el hétfőn az orosz és oroszpárti szeparatisták kezén lévő kelet-ukrajnai város ellen.

Ukrán zászlót égetnek Doneckben
Ukrán zászlót égetnek Doneckben
Marko Djurica / Reuters

A kijevi belügyminisztérium honlapján közzétett információk szerint a szeparatisták közül is többen életüket vesztették és megsebesültek, de számokat erről a tárca erről nem közölt. A Wall Street Journal egy szeparatista parancsnokra hivatkozva írja, hogy közülük eddig több mint húszan haltak meg. A szeparatisták első számú parancsnoka, az Igor Sztrelkov néven ismert, korábban a Krímben is aktív orosz hírszerző tiszt a RIA Novosztyi hírügynökségnek tíz halottról és 20-25 sérültről beszélt. Szerinte az ukránok azért szenvedtek kevesebb veszteséget, mert nekik mind van páncéljuk.

A harcok egyelőre Szlovjanszk körül folynak. A szeparatisták hátrálnak az ukrán támadás elől, ami közben közben azonban civileket használnak élő pajzsként és épületeket gyújtanak fel.

 

Arszen Avakov belügyminiszter korábbi közlése szerint a harcok valamikor helyi idő szerint délelőtt háromnegyed tizenegykor törtek ki. Az ukrán biztonságak 800 szeparatistával állnak szemben. A szeparatista „önvédelmi vezérkar" egyik képviselője korábban elmondta, hogy az ukrán katonák  megtámadták az ő egyik őrhelyüket a városnál. Itt jelenleg elkeseredett harcok folynak. Úgy tudja, hogy öt szeparatista fegyveres megsebesült.

A szeparatistáknál nehéztüzérségi fegyverek is vannak, ezt sugallja legalábbis, hogy kora délutánsikerült lelőniük az ukrán belbiztopnsági erők egyik M-24-es helikopterét. A helikopter a közeli folyóba zuhant. A pilótáknak sikerült megmenekülniük – jelentette be a honlapján a védelmi minisztérium.

Szlovjanszk hivatalos honlapján megjelent hírek szerint szerint a katonák nem engedték a harcok közelébe a mentőket, így azok nem tudtak segíteni a sebesülteknek, a mintegy 120 ezer lakosú város egészségügyi hatóságai pedig kötszereket, fájdalomcsillapítókat és más orvosságokat kértek a lakosságtól, mondván, ma még elegendő ugyan, de fogytán van a készlet. A belügyi tárca viszont a lázadókat vádolta meg azzal, hogy tűz alá vettek egy páncélozott kisbuszt, amely sebsülteket szállított el az összecsapások övezetéből.

Az emberek már nem merészkednek ki az utcákra

Hétfőn késő délután Szlovjanszkban már nem lehetett harcok zaját hallani. Legalábbis erről számolt be telefonon a Népszabadságnak egy a település központjában élő nyugdíjas. Az asszony, aki Jelenaként mutatkozott be, azt is elmondta, hogy napközben látott helikoptereket repülni, és két, a felkelőkhöz tartozó tank is elvonult az ablaka alatt, a Harkivba vezető főúton pedig felrobbant egy benzinkút, miután több lövedék is eltalálta. „Biztosan vannak halottak és sebesültek is, mert sok mentő járt szirénázva" – mondta. Szlovjanszkban mindenfelé barikádokat építettek az út széléről kivágott fákból és a házakból kihordott lomból, de a város központjában még nem voltak harcok. Az utcán csak elvétve látni embereket, az üzletek délután ötig vannak nyitva, a múlt pénteken gond volt a kenyérrel, amelyért hosszú sorok kígyúztak az üzletek előtt. Az iskolák, óvodák nem működnek, és az üzemek egy része is áll – adott gyors helyzetképet az ukrán nemzetiségű, de oroszul beszélő asszony.

Jelena a saját véleményét nem volt hajlandó elárulni, csak annyit mondott, reméli, hogy a régió státusáról vasárnapra kitűzött, a kijevi kormányzat által el nem ismert népszavazás után véget ér ez a szörnyűség.

BBC helyszíni tudósítója szerint egyre többen tartanak attól, hogy hamarosan átfogó offenzíva indul meg Szlovjanszk ellen, ahol a szeparatista erők jelentős támogatottsággal bírnak.

Kijev provokációktól fél az ünnepen

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvezető államfő eközben elismerte, hogy az antiterrorista hadművelet „bonyolult”, tekintettel arra, hogy a helyiek közül sokan támogatják a szeparatistákat, és előfordult, hogy az ottani rendőrök is rokonszenveznek velük. Hangsúlyozta, hogy ezekben a megyékben – Doneckben, Luhnszkban és Harkivbann – gyakorlatilag teljesen meg kell újítani a rendfenntartó erőket a haza védelmére kész helyi „hazafiakkal". Ott, ahol a rendőrség támogatta a törvényellenes cselekményeket, büntetőjogi eljárásokat kell indítani - tette hozzá. Turcsinov leszögezte, hogy a nehézségek ellenére a az antiterrorista hadműveletek folytatódnak. Méltatta a nemrégiben újra létrehozott Nemzeti Gárda hatékonyságát. Azt mondta, hogy erre az alakulatra támaszkodik, és a gárdisták példaként szolgálhatnak másoknak.

Az államfő beszélt arról is, hogy május 9-én Kijevet úttorlaszokkal és ellenőrzőpontokkal fogják lezárni. Ukrajna ezen a napon ünnepli a náci Németország felett aratott világháborús győzelmet, a hatalom pedig provokácóktól tart a fővárosban és máshol is.

Erősítenek Odesszában

Avakov sajtószolgálata korábban arról tett bejelentést, hogy a hatóságok erősítést küldtek a délnyugat-ukrajnai városba, Odesszába. Megérkezett állítólag a Nemzeti Gárda önkéntesekből alakult különleges egysége, hogy részt vegyen a közrend fenntartásában. Hétfőre virradóra Odesszából egy közép-ukrajnai megye fogdájába szállítottak 42 embert, akiket a pénteki zavargások idején vettek őrizetbe, nehogy megismétlődjön az, ami vasárnap történt: a helyi rendőrség szabadon engedett mintegy hatvan gyanúsítottat, miután tiltakozó tömeg támadt a város rendőrkapitányságára.

A Fekete-tenger partján fekvő városban vasárnap délután orosz és oroszpárti föderalisták támadták meg a rendőrség székházát, két nappal azután, hogy 42 halálos áldozatot követelt a szakszervezeti székházban kitört tűz, amelyet véres összecsapások előztek meg az egységes Ukrajnáért tüntetők és a hónapok óta az utcákon sátrazó föderalisták között. Odesszában azóta is tapintható a feszültség.

Pillanatnyi öröm: oroszbarát tüntetők ünneplik szabadulásukat az odesszai rendőrségről
Pillanatnyi öröm: oroszbarát tüntetők ünneplik szabadulásukat az odesszai rendőrségről
Gleb Garanich / Reuters

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök vasárnapi odesszai látogatása során a látványosan passzív rendőrségre hárította a felelősséget a több tucat halálesetért. Jacenyuk szerint egy „előkészített, körültekintően megszervezett akciónak" lehettünk szemtanúi.

A pénteki odesszai incidens miatt az emberek a két keleti megyében, Doneckben és Luhanszkban már az utcákra vitték a dühüket: a donecki kikötővárosban, Mariupolban vasárnap reggel égtek a barikádok, a szeparatisták pedig felgyújtották a PrivatBank helyi kirendeltségét is. Luhanszki szeparatisták pedig a toborzóhelyként is szolgáló katonai parancsnoksági épületet foglalták el hajnalban.

A szakadároknak Doneck megyében néhány hét alatt több város rendőrségi és kormányzati épületét is sikerült elfoglalniuk. Az egyik ilyen várost, Kramatorszkot az ukránok szombaton visszavették.

Afgán veteránokat toboroznak „terrorcselekmények” végrehajtására

Az ukrán belügyminisztériumnál közölték hétfőn, hogy a Krímben Szerhij Akszjonov, a terület ideiglenes kormányzójának utasítására a Basmaki (Cipők) nevű bűnbanda egyik vezére, Mikolaj Cserednik – ragadványnevén Kopasz – embereket toboroz, hogy terrorcselekményeket hajtsanak végre Ukrajna keleti és délkeleti régióiban. A tárca szerint Oroszország felfegyverzi őket. Cserednik állítólag már két négyszáz fős osztagot hozott létre afganisztáni veteránokból, illetve orosz vagy ukrán katonákból, és ezek az egységek jelenleg Szlovjanszk környékén tevékenykednek.

Kulcsszerepük lehet az EBESZ-megfigyelőknek

John Kerry amerikai külügyminiszter ismét arra kérte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Moszkva ne támogassa a kelet-ukrajnai szeparatistákat, és szólítsa fel őket a megszállva tartott kormányzati épületek elhagyására – írja az AP hírügynökség.

Az egyik odesszai áldozat temetése
Az egyik odesszai áldozat temetése
Gleb Garanich / Reuters

Kinshasába megérkezve Kerry azt mondta a reptéren várakozó újságíróknak, hogy Etiópiából Kongóba tartó repülőútja során az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBSZ) megfigyelőinek szabadon engedéséről is beszélt Lavrovval. „Ez csupán egy lépés. De számos lépést kell megtenni ahhoz, hogy a helyzet érdemben csillapodjon."

Az is szóba került a két külügyminiszter között, hogy az EBESZ miként vállalhatna nagyobb szerepet a helyzet rendezésében. Hozzátette, hogy felvázolta Lavrov előtt az újabb, orosz gazdaságot célzó szankciók lehetőségét is.

Frank-Walter Steinmeier az ARD televíziónak nyilatkozva tegnap késő este szintén az EBESZ-megfigyelők „különösen fontossá vált" szerepéről beszélt.

A német külügyminiszter hozzátette, hogy minden félnek a genfi megállapodásban foglaltakra kellene ismét koncentrálnia, valamint hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban kiújult erőszakhullám miatt újabb tárgyalásokra van szükség, hogy „világos következtetéseket lehessen levonni arra vonatkozóan, hogy miként is lehetne véget vetni ennek a konfliktusnak." Mind mondta Lavrovval, Kerryvel, az EU-val és az EBESZ-szel már egyeztetett az új tárgyalás lehetőségéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.