galéria megtekintése

Özönlenek a magyar–horvát határra a menekültek

15 komment

K. K. - Á. Z.

Kilenc óra alatt, csütörtök délután három órától éjfélig körülbelül háromezer menekültet vittek el a horvátok a szerb határtól Pélmonostorra, a magyar határig.

Elképesztő tempót diktálnak a menekültekkel teli buszok éjszaka a szerb határ menti Tovarnik és a magyar határhoz közeli Pélmonostor (horvátul Beli Manastir) között. A sebességkorlátozást és a közlekedési szabályokat teljesen figyelmen kívül hagyva száguldanak. Egyszerre három busz vár arra az egykori laktanya bejáratánál, hogy letehesse az utasait. A rendőrök a tömeghez képest nincsenek sokan. Körülbelül tízen irányítják azt a háromezer embert, aki délután három óta Pélmonostorra érkezett.

Kovács Klára / Népszabadság

Az egykori pélmonostori laktanya területén és a környékén délután egész menekültváros nőtt ki a semmiből. A közepén a Vöröskereszt sátra áll, ahol a menekültek élelmet és vizet kapnak, a nemzetközi jótékonysági szervezet egyik munkatársnője pedig arról beszél, hogy ők mindössze egy órával azelőtt érkeztek, hogy az első busz befutott volna. A menekültek azóta nem csak a laktanyát foglalták el. Sátrak állnak mindkét oldalon az autóút mentén, többen az árokparton terítették le a hálózsákjukat, a két benzinkúton pedig szinte lépni sem lehet, annyi menekült áll sorba ételért és más árucikkekért. Néhány óra alatt kinőtték a laktanyát, és az út mentén végig, valamint a szomszédos benzinkutak környékén vertek sátrat. Pélmonostorra már éjfélkor ki lehetett volna tenni a megtelt táblát, ennek ellenére hajnalig egymást váltották a menekültekkel teli buszok.

 

A pélmonostoriak kis társaságokba verődve beszélik meg a kialakult helyzetet. Egy idős férfi az egyik rendőrtől kérdezi, mi lesz ezekkel az emberekkel, mire a válasz gyorsan érkezik: „Ne aggódjon, nem maradnak sokáig”. Ezt támaszthatja alá az az információ is, miszerint péntek reggel elküldik a menekülteket a városból, de hogy hova, azt senki nem tudja.

Bár szinte minden menekült azt mondja, hogy nem Magyarországra, hanem Szlovéniába menne, kissé nehéz megérteni, hogyan képzelik ezt akár ők, akár a horvát kormány, amikor valaki Zágrábban kiadta az utasítást, hogy a menekülteket Pélmonostorra vigyék.

Pélmonostor Horvátország északkeleti szegletében fekszik, 245 kilométerre a szlovén határtól, de csak négy kilométerre Magyarországtól, arról szóló elképzelést pedig sem a hatóságok, sem a menekültek részéről nem hallottunk, hogyan érnék el Szlovéniát, ahová innen sem vonat, sem busz nem indul.

Kovács Klára / Népszabadság

Találkoztunk olyan afganisztáni menekültekkel, akik egy egyszerű kérdésre elárulták, hogy Magyarországon keresztül akarnak eljutni Nyugat-Európába, és már az érkezésükkor nyilvánvalóan tisztában lehettek azzal, milyen közel van a magyar határ.

Végül is, ahogyan Szerbiában a horgosi átkelőnél, itt is csak egy vasúti sínt kell követniük, ha át akarnak jutni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.