Szlovákiában vásárolt fegyverekkel gyilkoltak Párizsban?

Északi szomszédunknál vásárolt fegyverekkel öltek meg tizenhét személyt a terroristák a párizsi Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségében, valamint Párizs egyik kóser boltjában – adta hírül a Novy cas pozsonyi napilap.

A Népszabadságnak ezt az értesülést a szlovák belügyminisztériumban nem cáfolták. Hozzátették azonban, hogy az ügy szigorúan bizalmas és kényes, ezért nem nyújthatnak érdemi információt.

A napilap úgy tudja, hogy a francia nyomozók fordultak szlovák kollégáikhoz, konkrét adatokat kérve. Állítólag a nyugat-szlovákiai Simonyiban (Partizánske) interneten keresztül vásároltak több tucat SA-58 típusú, hatástalanított gépfegyvert, amelyek Belgiumon keresztül jutottak Franciaországba, s valahol támadófegyverekké alakították át az egész szállítmányt.

Frantisek Gajdos, a fegyverüzlet tulajdonosa megerősítette, hogy az elmúlt napokban többször jártak nála a pozsonyi nyomozók. Elmondása szerint a hatástalanított fegyverek tartásához nem kell engedély, azokat bárki megvásárolhatja, ha elmúlt tizennyolc éves. Így aztán nehéz nyomon követni még a rendőrségnek is, hogy hova kerülnek és miként alakítják át ezeket az eszközöket, amelyeket gyakran a világhálón rendelnek és vesznek meg. Minden bizonnyal a terroristák megbízottjai is így cselekedtek – közölte.

A kiszivárgott értesüléseket közvetve megerősítette Robert Kalinák szlovák belügyminiszter is, mert bejelentette, hogy rövidesen szigorítják a hatástalanított fegyverek árusítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.