Szlovákia alkotmánymódosítással húzná ki a választásokig

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke csütörtök délután bejelentette, hogy pártja a szlovákiai kormányválság érdekében hajlandó támogatni a szlovák alkotmány egyik cikkelyének módosítását, éspedig sürgősségi eljárással.

A változtatás lehetőséget adna az államfőnek, hogy miután meneszti a parlamentben megbukott Iveta Radicová kormányát, azonnal megbízhassa őt azzal, hogy a március 10-ére kiírt előrehozott választásokig a kabinet maradjon a hivatalában. Erre az eddigi rendelkezés szerint csak akkor lett volna lehetősége, ha a kormány ismét bizalmat kap a törvényhozásban. Az alaptörvény gyors megváltoztatását a volt pozsonyi kormánypártok is támogatják, ezért biztosítottnak tűnik a jóváhagyáshoz szükséges minősített többség.

Ivan Gasparovic elnök is elfogadhatónak tartja ezt a kiutat a jelenlegi kormányválságból. Eredetileg szakértői testület kinevezését mérlegelte, ezt a megoldást viszont a parlamenti pártok ellenzik. Miután csütörtökön tárgyalt a parlamenti pártok vezetőivel, közölte: ha módosítják az Alkotmányt, akkor kész az ország belpolitikai stabilitását elősegítő lépésre. A tanácskozáson csupán Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője nem vett részt, aki szerint a többi pártelnök politikai cirkuszt mutatott be, amelyhez az elnök is asszisztált.

Iveta Radicová kormánya az elmúlt kedden bukott meg, mert az eurós mentőcsomagról való voksolást összekötötte a bizalmi szavazással. Nemcsak az ellenzéki Smer és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), hanem a kormánypárti Szabadság és Szolidaritás (SaS), továbbá a Híd párt frakciójához tartozó három szlovák honatya is megvonta a kabinettől a bizalmat, amely garanciát vállalt az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) összegének megemelésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.