Pozsony újra elvetné a kötelező menekültkvótákat

Ha Brüsszel újra indítványozná a menekültek befogadásával kapcsolatos kötelező kvótákat, akkor ismét határozott nemmel szavaznánk – jelentette ki a pozsonyi kormányfő Besztercebányán, a szlovák antifasiszta felkelés évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen.

– Jogunk van megválogatni, hogy kiket és hány embert fogadunk be, akikről megfelelően gondoskodni is tudunk. Szlovákia egyelőre képtelen integrálni saját, több százezer roma polgárát – hangoztatta Robert Fico miniszterelnök, aki a továbbiakban azt fejtegette, hogy egyelőre teljes csődöt mondott az európai menekültpolitika.

Emlékeztetett arra is, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón egyezség született a schengeni határok megerősítéséről, valamint arról, hogy elsüllyesztik az embercsempészeknek azokat a hajóit, amelyek földrészünk felé közelednek.

– Egyik sem történt meg, miközben újabb százezrek özönlenek akadálytalanul Európába, az embercsempészek és a fegyverkereskedők pedig a szemünkbe nevetnek. A görög pénzügyi válság idején huszonnégy órán belül összehívták az uniós csúcsot, most pedig halogatják a határozott döntéseket. Egyébként a menekültügyet nem az ausztriai Parndorfnál, még csak nem is a Földközi-tengeren, hanem Líbiában és Szíriában kell rendezni, többek között olyan biztonsági zónák felállításával, amelyek Afganisztánban léteznek – vélekedett a miniszterelnök, aki végül közölte, hogy az aggasztó európai menekülthelyzet miatt hétfőre összehívta az ország védelmi tanácsát.

Robert Fico beszédét a szlovák államfő közvetve bírálta: – Segíteni kell azokon a menekülteken, akiknek az élete odahaza veszélyben forgott. Szlovákiának is szolidaritást kell az EU-val vállalnia, ráadásul túl sokat nem is kérnek tőlünk, hiszen nem vagyunk célország – szögezte le Andrej Kiska.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.