Szlovákia lehet az EU kistigrise

Szlovákia gazdasága idén és jövőre jóval az uniós átlag fölött gyarapodik – állapítja meg az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése, amely az EU és az egyes tagországok gazdasági helyzetét és kilátásait elemzi.

Ha az előrejelzés beigazolódik, Északi szomszédunknál tavaly a GDP 2.4, idén pedig már várhatóan 3 százalékkal növekszik. Ez azt jelenti, hogy uniós viszonylatban a 4., az euróövezetben pedig az 5. helyet foglalná el északi szomszédunk - aemnnyiben valóra válnak az előrejelzések.

Ennél is kedvezőbb eredményeket jósol Pozsonynak a testület jövőre, amikor 3,4 százalékos növekedéssel számol. Ezzel Szlovákia Lengyelországgal holtversenyben mindkét rangsorban a 2. helyre kerülne. Őket csak Írország és Luxemburg előzné meg, egyaránt 3,5 százalékos eredménnyel.

Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter gyorsértékelése szerint ez a jelentés is igazolja, hogy az ország gazdasága a külső tényezők, elsősorban az euróövezetben megnyilvánuló gondok ellenére töretlenül és egészséges ütemben fejlődik.

„Kicsi és nyitott gazdaságunk stabil, a stratégiai befektetők továbbra is bíznak bennünk. További fejlődésünk egyik motorja pedig a hazai fogyasztás erőteljes növekedése, amelynek eredményeként tovább csökkenhet a jelenleg mintegy 12 százalékos munkanélküliség, a nulla százaléknál alig valamivel nagyobb inflációnak köszönhetően növekednek a reálbérek. Idén az átlagbér 880-ra, a minimálbér pedig 380 euróra emelkedett" - közölte a tárcavezető, aki szerint 2017-ben 3,7; egy évvel később pedig 3,8 százalékos teljesítményre lesz képes az ország gazdasága.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.