galéria megtekintése

Szlovákia: több a választóbiztos, mint a szavazó

Korán kelt szombaton Robert Fico, aki már reggel hét óra után néhány perccel feleségével és fiával belépett a pozsony-károlyfalui (Karlová Ves) szavazóhelyiségbe. A február végi kampányfoci során szerzett sérülésének, az Achilles-szakadásnak már semmi nyoma nem volt, Fico bot nélkül, tempósan lépdelt felfelé a lépcsőkön.

Radovan Stoklasa / Reuters

– Furcsa helyzetben van Szlovákia. Lakosságunk nagy többsége kedvezően vélekedik az unióról, ilyen témájú felmérésekben az élvonalban szerepelünk, viszont öt és tíz évvel ezelőtt is az összes tagország közül az EP-választásokon nálunk volt a legalacsonyabb részvételi arány. Ezt az ellentmondást jó lenne végre feloldani, s túllépni ezen a szomorú rekordon. Ezért is igyekeztem jó példával elöl járni. Az Európai Parlament egyre jelentősebb intézmény, amely nélkül Szlovákia további fejlődése sokkal nehezebb lenne – hangsúlyozta a TASR hírügynökségnek.

Ugyanott voksolt Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke, a kormánypárti Smer-SD listavezetője, aki elmondása szerint elsősorban azt szeretné, ha a részvételi arány meghaladná a húsz százalékot, és legalább öt pártbeli társával erősíthetnék az európai szocialistákat.

 
Kivétel nélkül gyér érdeklődésről számolnak be.

A versengés Szlovákiában kiélezett, hiszen az északi szomszédunkat megillető tizenhárom EP-mandátumért huszonkilenc párt, illetve mozgalom 333 jelöltje méretteti meg magát.

Ugyancsak reggel adta le szavazatát a felső-csallóközi Somorján Bugár Béla. Igaz, ő akár pizsamában is átsétálhatott volna a családi házától húsz méternyire levő szavazóhelyiségbe. 

– A Híd igazán ütőképes csapatot állított a jelöltlistára. Két egykori miniszter, számos más szakember, két nő és több tehetséges fiatal szerepel rajta. Az előbbiek országos szinten, az utóbbiak lakóhelyeiken és a régiókban igazolták, hogy méltóak a választópolgárok bizalmára. Legalább egy, kedvező esetben akár két jelöltünk is erősítheti az Európai Néppártot – nyilatkozta lapunknak a pártelnök. Ugyanilyen elvárásai vannak Berényi Józsefnek is, aki szintén lakóhelyén, a mátyusföldi Alsószeliben (Dolné Saliby) voksolt. „Brüsszelben fontos, életünket befolyásoló döntések születnek, ezért nem mindegy, hogy milyen képviseletünk lesz az Európai Parlamentben" – mutatott rá a Magyar Közösség Pártjának elnöke a Felvidek.ma honlapnak.

A kora délutáni jelentések szinte kivétel nélkül gyér érdeklődésről számolnak be. Nagyszombat megyében egyelőre éppen a magyarok lakta Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban a legkisebb a szavazókedv.

– Ebből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert ilyenkor errefele a legtöbb polgár napközben a háztájiban vagy a hétvégi háza körül foglalatoskodik. Szavazni ráérnek este tízig, habár kilenc előtt Bajnokok Ligája focidöntő lesz, ezért hét és nyolc óra között várom a legnagyobb forgalmat – tájékoztat Cseh József, a dunaszerdahelyi járási választási bizottság elnöke.

A szavazókörökben több hivatalos személyt látni, mint választópolgárt.

Nem mindenki készül voksolni.

– Nekem elment a kedvem a két magyar párt jelöltjeinek személyeskedései miatt. Egy hete például Csáky Pál, az MKP listavezetőjea pozsonyi Smenek adott nyilatkozatában szapulta Simon Zsoltot, aki a Híd első számú jelöltje, ő pedig ugyanazon a napon a pozsonyi Új Szóban szedte le a keresztvizet a vetélytársáról. Program helyett közhelyeket pufogtattak, egyébként meg öntötték a másikra a ganajlevet. Ilyen emberekre én nem szavazok, szlovák pártokra meg nem akarok! – dühöngött Pirk József, somorjai kamionsofőr, a helyi kertvendéglőben.

Jozef Jakubco / MTI/EPA

Asztaltársa, a nagyfröccsöt iszogató Beringer Nándor csak félig értett vele egyet: – Én sem nekik adom a preferenciaszavazatomat, de azért a listán találtam olyan jelöltet, aki sokat tehet azért, hogy végre a csallóközi és más közép-európai gazdák is annyi agrártámogatást kapjanak, mint a nyugat-európaiak! Én ezért az őt jelölő pártra és rá szavazok! – jelentette ki határozottan.

Egyelőre nemcsak a helyi választóbizottság tagjai unatkoznak, hanem az országos testület tagjai is, ami viszont jó jel.

– Rendben zajlanak a voksolások, semmiféle rendbontásról egyelőre nem halottunk. Sokkal kevesebb a munkánk, mint máskor, mert ma kora délutánig mindössze hét bejelentés érkezett, ezek közül hármat már kivizsgáltunk, mindengyiket megalapozatlannak tartottuk. Négy panasz pedig a helyi tévék kampánycsend-sértésére vonatkozott, erről az illetékes médiahatóságot értesítettük. Az egyik bizottsági tagunk pedig előre jelezte, hogy vasárnap nem írja alá a választási eredményeket rögzítő jegyzőkönyvet, igy akar tiltakozni amiatt, hogy az őt delegáló pártja kevés reklámidőt kapott a pozsonyi köztévében (RTVS). Ezzel azonban semmit sem ér el, mert a törvény szerint a választások érvénytelenségét csupán a kassai székhelyű Alkotmánybíróság mondhatja ki – tájékoztatott megkeresésünkre Eva Chmelová, az Országos Választási Bizottság jegyzője.

Minden szavazókörben több hivatalos személyt látni, mint amennyi választópolgárt.

– Este tízig, vagyis az urnazárásig még megváltozhat a helyzet. Remélem, még sokan meggondolhatják magukat, s akkor talán mégsem Szlovákia lesz az idei EP-választások sereghajtója, mert a részvételi arány mégiscsak meghaladja a húsz százalékot – bizakodott a dunaszerdahelyi Therma fürdőházban Nagy József, aki a Híd listáján a második helyen szerepel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.