galéria megtekintése

A határ túloldalán már éles fegyverekkel készülnek a szlovák szélsőségesek

13 komment


Fenes Gábriel

Az utcákon járőröznek és éles lőfegyverekkel gyakorlatoznak szélsőjobboldali  fiatalok. A belügyminisztérium egyelőre nem tud mit kezdeni a radikálisokkal – mivel nem bejegyzett szervezetekről van szó, betiltani sem igen lehet a tevékenységüket.

Egyre több terepszínű ruhába öltözött, maszkot viselő, késsel és éles lőfegyverrel gyakorlatozó fiatalba lehet botlani Szlovákia erdeiben. Ők nem a hadsereg katonái, de még csak nem is valamelyik honvédelmi akadémia tanulói, hanem azoknak a szlová­kiai félkatonai csoportoknak a tagjai, amelyek szélsőjobboldali és soviniszta propagandát terjesztenek.

A Szlovák honvédek tagjai az egyik idei, nyári kiképzésen. Készülnek a „haza védelmére”
A Szlovák honvédek tagjai az egyik idei, nyári kiképzésen. Készülnek a „haza védelmére”
Forrás: Facebook

Az egyik ilyen radikális szervezet a Szlovák honvédek (Slovenskí branci), amelyet 15–23 év közötti fiatalok alapítottak 2012-ben. A csoport kezdetben nyíltan neonáci volt, követői Jozef Tiso elnök fasiszta szlovák államát éltették. Most apolitikus csoportként jellemzik magukat, módszereik és filozófiájuk azonban sokban hasonlít a II. világháborúban működő Hlinka-gárdáéhoz. Tagjaik feladatuknak tekintik a haza, a környezet és a hagyományok iránti tisztelet hirdetését.

 

A Szlovák honvédek először azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy általános és középiskolákban tartottak fegyverhasználati bemutatót. A csoport elnöke és egyik alapítója a 21 éves Peter Svrcek, aki már 16 évesen részt vett a kiképzéseken. Szerinte a csoport működésére azért van szükség, mert 2006-tól megszűnt a sorkatonaság Szlovákiában, az alkotmány viszont kimondja, hogy az állampolgároknak fel kell készülniük arra, hogy megvédjék a hazát. A honvédek nem csak a haza szolgálatában állnak. Egyik tagjuk, Martin Keprta tavaly egy szlovákokból és csehekből álló egységet vezetett a kelet-ukrajnai Donyeckben az oroszbarát szakadárok oldalán – számolt be a DenníkN.

A Szlovák honvédek általában hétvégenként szerveznek táborokat, ahol katonai kiképzés és elméleti oktatás zajlik. A csoporthoz közel álló forrásaink lapunknak azt mondták, gyakran II. világháborús csatahelyzeteket szimulálnak éleslőszerekkel. A honvédeket a szlovák hadsereg egyik katonája, Michal Feling is segíti. A csoportnak jelenleg 12 szakasza van országszerte, amely a „táboroztatáson” kívül más feladatokat is ellát, például utcai járőrözést.

A nyugat-szlovákiai Pöstyén (Piestany) városában augusztus elején két arab turista zaklatott egy nőt. A Szlovák honvédek az eset után vészhelyzetet hirdettek, és járőrözni kezdtek. A fiatalok állították, hogy a helyi önkormányzattal is megállapodtak arról, hogy este felügyelik a rendet, ezt azonban a városvezetés cáfolta. Mint mondták, nem akarnak együttműködni a Szlovák honvédekhez hasonló szervezettel. A fiatalok utcai masírozása sokban hasonlít a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) tagjainak járőrözésére a szlovák vonatokon, amit a parlament néhány napja betiltott.

Az LSNS-ben is többen nyíltan éltetik a Tiso-féle fasiszta államot. Több szimpatizánsuk tagja a Magyar Nemzeti Arcvonal közreműködésével 2011-ben Kiszucán alapított ­VZDOR Akciócsoportnak, amely szintén egy félkatonai csoport. A Szlovák honvédekhez hasonlóan a VZDOR is kiképzőtáborokat szervez. Példaképeiknek azokat a szlovák katonákat tekintik, akik „a németek és szövetségeseik oldalán harcoltak a bolsevizmus ellen”.

A szlovák belügyminisztérium eddig nem nagyon foglalkozott a szélsőséges félkatonai csoportosulásokkal. „A Szlovák honvédek és a VZDOR Akciócsoport nem bejegyzett szervezetek, ezért nem lehet őket betiltani” – írta a Népszabadságnak adott válaszában a belügyi tárca. Leszögezték ugyanakkor, hogy a kormány nagy figyelmet fordít az extremizmusra, így ha bármelyik csoport tagjai bűncselekményt követnek el, akkor a hatályos jogszabályok szerint felelősségre vonják őket. A fiatalok éleslőfegyver-használata, úgy tűnik, egyelőre nem sértett törvényt.

Kotleba szavazói is büszkék a felkelésre

Büszke a szlovák nemzeti felkelésre (SZNF) az ország lakosságának többsége – derül ki a Focus ügynökség által augusztus 11. és 16. között készített felmérésből. A megkérdezettek 82 százaléka vélekedik pozitívan az 1944-es eseményről. A válaszadók tíz százaléka mondta, hogy nincs mire büszkének lenni. A Focus a pártállást tekintve is megvizsgálta a kérdést. Ez alapján a Híd szavazói a legkevésbé büszkék (69 százalék) a német- és Tiso-ellenes felkelésre. A Mi Szlovákiánk Néppárt szavazói annak ellenére büszkék (74 százalék) az SZNF-re, hogy a pártelnök, Marián Kotleba korábban bolsevista puccsnak nevezte a felkelést. Szlovákia ma, augusztus 29-én ünnepli a szlovák nemzeti felkelés kitörésének 72. évfordulóját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.