Megdöbbentek az alakuló kormány húzásán a szlovákiai magyarok

Csütörtök délelőtt Robert Fico felkereste Andrej Kiska szlovák államfőt, akinek átnyújtotta a négypárti koalíciós szerződést. Az elnök egyelőre nem nyilatkozott, minden bizonnyal megvárja, amíg kiderül, kik kerülnek az egyes tárcák élére, és majd csak azután nevezi ki az új kormányfőt és dönt a pozsonyi parlament alakuló ülésének időpontjáról.
A hét végére hivatalosan is megalakulhat a kellő parlamenti többséggel rendelkező, négypárti kormánykoalíció – erről tájékoztatta csütörtökön Andrej Kiska szlovák államfőt a kabinet megalakításán dolgozó Robert Fico. Az elnök egyelőre nem nyilatkozott, minden bizonnyal megvárja, amíg kiderül, kik kerülnek az egyes tárcák élére, és majd csak azután nevezi ki az új kormányfőt. Arról azonban már döntött, hogy az új pozsonyi törvényhozás alakuló ülését március 23-ra hívja össze.

Az már eldőlt, hogy a miniszterelnök ismét Fico lesz. A másfél héttel ezelőtti választásokon győztes Smer-SD nevezheti meg a nagyberuházásokat felügyelő miniszterelnök-helyettest is. Ezen kívül hét (külügy, belügy, pénzügy, gazdaság, munka- és családügy, kultúra, egészségügy) tárcát kap. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) három (oktatásügy, honvédelem és mezőgazdaság), a Simon Zsolt ellenszegülése miatt kissé meggyengült Híd csupán két (igazságügy, környezetvédelem), a Háló pedig egy (közlekedésügy és régiófejlesztés) minisztérium élére állíthat tárcavezetőt.

Értesüléseink szerint Miroslav Lajcák marad a külügyminiszter, Robert Kalinák továbbra is a belügyi, Peter Kazimír pedig a pénzügyi tárcát vezetheti. Legtöbbet a koalíciós partnerek az egészségügyi miniszter személyéről vitatkoztak, elsősorban azért, mert az elmúlt hónapokban főleg a kórházi eszközök beszerzése körül számos korrupciógyanús botrány robbant ki, és továbbra is jelentős béremelést követelnek a nővérek. Elsősorban a Híd képviselői független személy, lehetőleg válságmenedzser kinevezését követelik, aki nem kötődik különböző érdekcsoportokhoz. Ezeknek a kritériumoknak leginkább a 37 éves Tomás Drucker felel meg, aki közgazdasági és jogi diplomával rendelkezik. Az SNS egyelőre nem nevezte meg jelöltjeit, mert minden posztra többen pályáznak. „Nem a párttagkönyv, hanem a szakértelem és az eddig elvégzett munka értékelése lesz a meghatározó a végső döntésünkben” – nyilatkozta Anton Danko elnök. A Híd azt a Lucia Zitnanskát jelöli igazságügyi miniszternek, aki Iveta Radicová kormányában már betöltötte ezt a tisztséget. A környezetvédelmi minisztérium élére pedig valószínűleg Solymos László kerül. A házelnök egyik helyettese Bugár Béla lesz.

Sok felvidéki magyar megdöbbenéssel értesült arról, hogy az oktatásügyet éppen az SNS szerezte meg. Úgy tudjuk, hogy a Híd ragaszkodik az államtitkári poszthoz, amely a nemzetiségi iskolákat felügyelné. Ezen kívül még négy államtitkárt nevezhet meg, többek között a munka-, család- és szociális ügyi, valamint a közlekedésügyi tárcánál.

Arról, hogy a Híd belépjen-e a négypárti koalícióba, valamint a jelöltekről szombaton dönt a párt országos tanácsa.

Árulást kiáltanak

Több szlovákiai politológus és más értelmiségi fejezte ki csalódását és felháborodását amiatt, hogy a Híd is csatlakozott a Robert Fico vezette Smer-SD és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szövetségéhez. „Hosszasan fontolgattam, miként voksoljak, végül a Hídra szavaztam, mert bíztam a sokat tapasztalt Bugár Béla jellemében, a párt értékrendjében, amely alapján nem hittem volna, hogy képesek ilyen társaságba keveredni. Átvertek engem is, és mélységes csalódást és bizalomvesztést okoztak sok polgárnak, akik végleg elfordulnak tőlük” – írta a Denník N pozsonyi újságban Grigorij Meszezsnyikov, a pozsonyi Közügyek Intézetének (IVO) igazgatója.

Marek Vagovic szlovák publicista szerint a Híd és a Háló csak jelszavaiban harcol a korrupcióval, hiszen beleegyeztek abba, hogy a belügyminiszter ismét az a Robert Kalinák legyen, aki idáig már számos korrupciós ügyet eltussolt, néhány esetben a gyanú rá is vetődött. „Hiába lesz új igazságügy-miniszter, a kezét teljesen megkötik a Smer-SD döntő pozícióban maradt politikusai, valamint az oligarcháik” – mutatott rá kollégája, Konstantin Cikovsky.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.