Szlovákia odavágott a Jobbik miatt

A magyarországi szélsőjobboldali párt működése miatt módosították a pártok tevékenységét szabályozó jogszabályt Szlovákiában.

A pozsonyi parlament csütörtökön ellenszavazat nélkül módosította a Szlovákiában tevékenykedő pártok működésével kapcsolatos jogszabályt. A december 15-étől hatályos változás szerint politikai pártok, illetve a képviselők csak abban az esetben tevékenykedhetnek Szlovákiában, ha az itteni törvényeket tiszteletben tartják.

Amennyiben ezt a jogi normát megszegik, akkor 3500 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják őket, a tevékenységüket pedig azonnal be kell szüntetniük. 

Peter Pelegríny házelnök közölte, hogy ezt a törvénymódosítást a Jobbik kényszerítette ki, de a továbbiakban minden olyan külföldi politikai szervezetet megfékezhet, amely Szlovákiában igyekszik terjeszteni saját politikai nézeteit. A tervezetet a Most-Híd képviselői is megszavazták.

– A kapkodva összefércelt jogi norma amolyan tűzoltás, de még így is megakadályozhatja a szélsőséges nézetek szlovákiai propagálását – nyilatkozta lapunknak Bugár Béla pártelnök.

A törvénymódosítás egyik áldozata Szávay István Jobbik-alelnök lehet, aki egy hónappal ezelőtt nyitotta meg képviselői irodáját a csallóközi Dunaszerdahelyen, az egyik ottani vállalkozótól bérelt helyiségben. Elmondása szerint más szomszédos országban is hasonló lépésre készül. Azért választotta elsőként a Felvidéket, mert úgy érzi, itt a legnagyobb a baj.

– Ezt a határon túli magyar közösséget sújtja a legtöbb megoldatlan probléma és a legtöbb olyan gond és ügy, amely megélhetésüket, megmaradásukat, anyanyelvük és kultúrájuk szabad gyakorlását veszélyezteti. Tetézi a bajt, hogy a Most-Híd lefekszik a szlovákoknak, a Magyar Közösség Pártja pedig Budapest szervilis bábjaként viselkedik – vélekedett Szávay, aki a továbbiakban felszólította mindkét pártelnököt, hogy „ne játsszanak elhatárolósdit a Jobbikkal szemben", inkább az eddiginél hatékonyabban védelmezzék a felvidéki nemzeti közösség érdekeit.

Leszögezte azt is, hogy nem óhajtanak a szlovák–magyar békés együttélés ellen uszítani, sőt: igyekeznek együttműködni olyan témákban, amelyek mindkét ország polgárait sújtják. Példaként a megélhetési gondokat, a bevándorlást, a fiatalok kivándorlását, a korrupciót, továbbá a „cigányok megoldatlan helyzetét" említette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.