galéria megtekintése

Szlovák–magyar fegyveres konfliktustól tartott az exkormányfő

Szlovák–magyar határ menti fegyveres összetűzéstől is tartott Vladimír Meciar. A szlovák exkormányfő egy tévéműsorban elmondta, hogy a szlovák-magyar alapszerződés húsz évvel ezelőtti aláírásával sikeresen tette le az érettségi vizsgát külpolitikából és szomszédpolitikából Szlovákia.

„Miután Horn Gyulával együtt elláttuk kézjegyünkkel a dokumentumot, saját országainkban mindkettőnket sokan hazaárulónak bélyegeztek meg” – nyilatkozta Vladimír Meciar a TA SR szlovák hírügynökségnek. A ma már nyugdíjas szlovák exkormányfő a jószomszédi kapcsolatokat és a baráti együttműködés elveit rögzítő egyezmény aláírásának huszadik évfordulója alkalmából emlékezett vissza a történtekre.

Reuters

Vladimir Meciar szerint nem egykönnyen született meg a szerződés, elsősorban a múlt század kilencvenes éveinek elején elharapózó nacionalizmus miatt: „Már attól tartottunk, hogy a növekvő feszültség miatt akár helyi fegyveres konfliktusok is kirobbanhatnak, amelyek ellehetetlenítik az egyezség kivajúdását.

 

Miután Horn Gyula kormányfő lett, fokozatosan csitultak az indulatok. Mégsem voltak egyszerűek a tárgyalásaink. Főleg azért, mert a magyar fél kétségbe vonta Trianont, erőteljesen szorgalmazta, hogy a dokumentum foglalja magába a szlovákiai magyar kisebbség kollektív jogait, továbbá éles vitáink voltak a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerrel kapcsolatban is” – jegyezte meg az exkormányfő.

„Horn Gyula azt sem akarta, hogy rögzítsük a két ország közötti közös határ sérthetetlenségét”

– tette hozzá Meciar, aki szerint Horn arra hivatkozott, hogy ezt a tényt már számos nemzetközi szerződés tartalmazza.

„Végül elfogadta a kérésünket. Ugyanakkor hiányzott a tervezetből a kisebbségek kollektív jogával kapcsolatos megállapítás, amelyet a szlovák fél ellenzett” – Meciar megjegyezte, emiatt Horn Gyula még az egyezség hivatalos megkötésének színhelyén, Párizsban még az utolsó percekben is gondolkodott azon, hogy mit tegyen. Az exkormányfő elmondta, hogy ekkor megérkezett Edouard Balladur francia kormányfő, mindkettőjüket karon fogta és bevezette őket abba a díszterembe, ahol újságírók sokasága várta a politikusokat.

„Mi pedig aláírtuk a dokumentumot” – emlékezett vissza a volt szlovák kormányfő.

Megkeresésünkre Rudolf Chmel, aki a Meciar-rezsim kezdetén még Szlovákia budapesti nagykövete volt, elmondta: „A pozsonyi miniszterelnök valóban tartott helyi fegyveres összetűzésektől. Állítása szerint magyar katonai alakulatok összevonásáról is kapott jelentéseket, ezért többször utasított, hogy nézzek körül a Szlovákia határaival szomszédos területeken, főleg az Ipoly mentén.

Ám valahányszor kiutaztam, mindig csak békésen dolgozó polgárokkal, többször pedig birkanyájakkal, legelésző tehenekkel találkoztam” – idézte fel a több mint két évtizeddel ezelőtti történéseket a szlovák irodalomtörténész és volt diplomata.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.