Szlovák külügyér: Schengen szétesett

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a Schengen nem működik, és a határokat szigorúbban kell védeni.

Egyre inkább erősödik a nyomás a menekültkvóták kötelező elfogadására, emiatt előfordulhat, hogy Szlovákián kívül kevés olyan uniós ország marad, amely továbbra is ellenzi ezt a tüneti kezelést, amelynek legfeljebb jelképes jelentősége lehet, hiszen 40 ezer migráns elosztását szorgalmazzák, miközben csak Németország akár 800 ezer menekült befogadását is kilátásba helyezte – jelentette ki a szlovák külügyminiszter a pozsonyi kabinet szerdai ülését követően, amelyen a Fico-kabinetnek a menekültválsággal kapcsolatos álláspontját fogadták el.

Miroslav Lajcák szerint végre szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy Schengen nem működik, az EU külső határait az érintett országok nem védik, a kaotikus állapotok miatt tízezrek lépnek be az unió területére, többségük ellenőrzés nélkül.

– Ennek a tarthatatlan helyzetnek mielőbb véget kell vetni, jóval szigorúbban kell védeni a schengeni határokat, a titkosszolgálatoknak pedig sokkal hatékonyabb együttműködéssel kellene harcolni az embercsempészek hálózatai ellen, amelyek mások szerencsétlenségén élősködnek. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy az Európai Uniónak még mindig nincs egységes politikája és cselekvő programja a menekültválság orvoslásával kapcsolatban, ráadásul az EU követő és nem kezdeményező magatartást tanúsít, a legtöbb tagállam pedig egyedül szeretné megoldani a súlyos gondokat – szögezte le a szlovák diplomácia vezetője, aki elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint hazája nem szolidáris a menekültekkel.

– Szlovákia határozottabb és egységesebb uniós biztonságpolitikát szorgalmaz, továbbá az EU külső határainak jóval hatékonyabb védelmét, valamint a válságövezetekben biztonsági zónák felállítását kezdeményezi, amelyekhez kész kellő szakmai és anyagi segítséget nyújtani. Egyúttal támogatja azokat a diplomáciai lépéseket, amelyek a szíriai és a líbiai helyzet fenntartható rendezésére irányulnak – közölte Miroslav Lajcák.

A külügyminiszter bejelentette, hogy a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki, prágai találkozóját követően jövő hétfőn Werner Faymann osztrák kancellár kezdeményezésére Pozsonyban a cseh és a szlovák miniszterelnökkel együtt tekintik át a menekültválság fejleményeit, valamint az együttműködés lehetőségeit. Szeptember 11-én pedig újra Prágában ülnek tárgyalóasztalhoz a V4-ek és Luxemburg külügyminiszterei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.