„A parlamenti vitakultúra és a légkör a társadalom tükre"

"A szlovákiai polgárok teljes joggal elégedetlenek a parlament munkájával, az ott eluralkodott durva légkörrel. Megértem a felháborodásukat a sokasodó korrupciós ügyek miatt is" – jelentette ki szerda délelőtt a pozsonyi törvényhozásban elmondott beszédében Andrej Kiska.
A szlovák államfő szerint a képviselők vitakultúrája, egymás iránti tisztelete, illetve tiszteletlensége a közéleti állapotok és a társadalmi helyzet egyik fontos tükre.

Kifejtette azt is, hogy törvényesnek tartja az elmúlt napokban lezajlott, valamint a további tervezett tüntetéseket, amennyiben azok békések maradnak, s nem sértik a politikusok családjának, gyermekeinek a magánélethez való jogát. "Egyre több polgár jogosan tiltakozik amiatt, hogy akadnak olyan cégek, amelyek az emberek gondjain, bajain, szerencsétlenségén is nyerészkednek, mert jelentős összegeket síbolnak és herdálnak el az egészségügyből, nem egyszer az állami biztosító és más illetékesek tudtával vagy a felületes ellenőrzések következtében. Az áldatlan állapotok egyik bizonyítéka a tárcavezetőnek, majd pedig a házelnöknek és egyik helyettesének a lemondása" – jelentette ki az elnök.

Már jelenleg is vannak törvényes eszközeink főleg a napvilágra került felháborító jelenségekhez és kufárkodásokhoz hasonló esetek megakadályozására, s ha ezek nem elegendőek, akkor mielőbb megfelelő törvénymódosításokat kell elfogadnunk annak érdekében, hogy ne politikai szempontok és csoportérdekek érvényesüljenek egészségügyünkben, hanem a polgárok korszerű ellátása, az orvosok és a többi személyzet támogatása kerüljön az első és egyetlen lényeges helyre – hangsúlyozta Andrej Kiska. Az államfő a továbbiakban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovákiai oktatásügyi tárca élére rövid időn belül immár a harmadik személy került. Felkérte az új minisztert, hogy következetesen folytassa azokat a reformokat, amelyeket nemrég a most házelnökké kinevezett Peter Pellegríni elkezdett, mert Szlovákia jövője a ma iskolájában dől el, mutatott rá.

Szlovákiában másfél hete tört ki a pöstyéni (Piestany) kórházi botrány, ahol az egyik alkalmazott, Alan Suchánek sebész hívta fel a közvélemény figyelmét arra, hogy az új CT-készülék megvásárlására kiírt közbeszerzési pályázaton a legdrágább ajánlatot hirdették ki győztesnek. Emiatt 1,6 millió eurót fizetnek majd, holott ugyanilyen eszközt egy csehországi kórház mindössze félmillióért szerzett be. Ellenzéki politikusok rövidesen kiderítették, hogy a közbeszerzési pályázat győztese az egy ideig Cipruson, újabban pedig a közép-amerikai Belizében bejegyzett Medical Group SK társaság lett. A tendert elbíráló testületben a Smer-SD jelöltjei voltak döntő többségben, Évekkel ezelőtt a Medical Group SK igazgatótanácsának tagja volt Pavol Paska eddigi házelnök is. Daniel Lipsic dokumentumokkal igazolta, hogy ma sem szakított a céggel, különböző jogi kiskapukon át még két éve is jelentős nyereségrészesedéshez jutott, amelyet a vagyonnyilatkozatában letagadott. Több gyanús kassai telekeladási ügyére is rávilágított.

A botrány miatt Fico felszólítására azonnali hatállyal lemondott tisztségéről Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter és Renáta Zmajkovicová, a pozsonyi parlament egyik alelnöke, néhány nappal később pedig Pavol Paska is. Az új házelnök Peter Pellegríni eddigi oktatásügyi miniszter lett, akit elsöprő többséggel választottak meg. E személyi változások ellenére nem csitulnak a tüntetések. Kedden este több mint ötezren követelték a pozsonyi parlament előtt Pavol Paska törvényes felelősségre vonását, valamint a többi korrupciógyanús ügy következetes kivizsgálását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.