Szijjártó republikánus pillantásokra vágyik

A külügyi és külgazdasági államtitkár szerint az Egyesült Államok egy jövőbeli republikánus kormányzata a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet fordítana Közép-Európára és Magyarországra.

Az Egyesült Államok egy jövőbeni republikánus kormányzata a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet fordítana Közép-Európára és Magyarországra - összegezte csütörtökön telefonon az MTI-nek az amerikai Republikánus Párt tampai elnökjelölt-állító országos konvencióján folytatott tárgyalásait Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár.

Az államtitkár vezette küldöttség szerdán eleget tett a Republikánus Zsidó Koalíció rendezvényére szóló meghívásnak, amelyen a szenátus és a képviselőház befolyásos tagjai vettek részt. Szijjártó Péter külön megbeszélést folytatott Tim Griffinnel, a képviselőház külügyi bizottsága európai ügyekkel foglalkozó albizottságának alelnökével, Gus Bilirakisszal, a külügyi bizottság tagjával, valamint Andy Harris magyar és Mario Diaz-Balart kubai származású képviselővel.

„A megbeszélések alapján egyértelmű tanulságként levonható, hogy a republikánusok elégedetlenek a jelenlegi adminisztráció külpolitikájával. De nemcsak a külpolitika tartalmával, hanem azt az energiát is keveslik, amit a jelenlegi amerikai kormányzat a külpolitikára fordít” - jelentette ki Szijjártó Péter. 

„A megbeszéléseken a republikánus képviselők egyértelművé tették: az a szándékuk, hogy egy esetleges republikánus adminisztráció esetén a külpolitikában az Egyesült Államok sokkal nagyobb figyelmet fordítson a szövetségeseire, a jelenleginél nagyobb figyelmet fordítson Közép-Európára és természetesen Magyarországra” - mondta az államtitkár.

Szerinte Magyarország legfontosabb külpolitikai törekéveseit egyértelmű elismerés övezi a republikánusok között. Szijjártó Péter közölte, hogy tárgyalópartnerei hálájukat fejezték ki Magyarország afganisztáni szerepvállalásáért, és elismeréssel nyilatkoztak arról, hogy Magyarország sokat tesz a két ország közös célja, a nyugat-balkáni térség stabilitása érdekében. Az amerikai képviselők támogatásukról biztosították az energiabiztonság érdekében tett magyar lépéseket.

„A republikánus amerikai képviselők azt mondták, hogy nagyon számítanának a magyar tapasztalatok átadására a demokratikus átmenetek támogatása során a különböző országokban. Kifejezetten nagyrabecsüléssel beszéltek a magyar miniszterelnök szabadság és demokrácia iránti elkötelezettségéről” - nyilatkozta Szijjártó Péter. Négy évvel ezelőtt egyébként Orbán Viktor mehetett el a republikánus konvencióra. A legtekintélyesebb republikánus figura, akivel a későbbi kormányfő  találkozott, idősebb George Bush exelnök volt.

Hogy eegy esetleges republikánus adminisztráció jobban figyelne Magyarországra, az nem biztos, hogy jó dolog, legalábbis az Orbán-kormány számára. A washingtoni külügyminisztérium volt főtanácsosa, a Johns Hopkins Egyetem jelenlegi professzora Charles Gati januárban írt arról, hogy a republikánusok sokkal határozottabban, sokkal agresszívabb módon lépnének fel az Orbán-kormány ellen, mint a Barack Obama vezette jelenlegi demokrata adminisztráció. „A demokraták igen hosszú türelmi időt adtak a jelenlegi rezsimnek. Orbánék a republikánusoktól huszonnégy órát sem kapnának” – figyelmeztetett az amerikai magyar közíró, aki szerint senkit ne tévesszen meg, amikor a nemzetközi diplomácia szabályaiból következő kötelező udvariassággal fogadják Nyugaton a magyar vezetőket: valójában igen kritikusan tekintenek a mai magyar kormánykörökre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.