galéria megtekintése

Szijjártó szereti Vucsicsot, még a kampányába is beszállt

Ha Szerbiában élő magyar lennék, a Vajdasági Magyar Szövetségre (VMSZ) szavaznék, de ha szerb lennék, a voksomat a Szerb Haladó Pártnak (SNS) adnám. Ezt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter mondta kedden, az Alekszandar Vucsics kormányfő által vezetett Szerb Haladó Párt pancsovai kampánygyűlésén, mégpedig szerb nyelven. Az idézett mondatot a szerb lapok és portálok szinte kivétel nélkül címben hozták le, a vajdasági magyar sajtó azonban e választási üzenetről különös módon egy szót sem ejtett.

Vucsics szereti Szijjártót és viszont
Vucsics szereti Szijjártót és viszont
Burger Zsolt / MTI/Külgazdasági és Külügyi Minisztérium

A vajdasági magyar szavazó persze enélkül is tudja, hogy a magyar kormány szerint neki hova illene adnia a voksát. A nemrégiben Vajdaságban turnézó Németh Zsolt után most Orbán Viktor külügyminisztere tette le a voksát szabadkai látogatásán a Vajdasági Magyar Szövetség mellett. 2014-ben Kövér László Palicson még megemlítette a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) a listáját is a közelgő nemzeti tanácsi választások apropóján, ennek ellenére már akkor is teljesen világos volt, hogy Orbánék kit támogatnak valójában. Szijjártó ezúttal még a politikai korrektség kedvéért sem tett említést a VMSZ magyar versenytársairól, ugyanis nem kevesebbet állított, mint hogy egyetlen magyar lista, a VMSZ–Vajdasági Magyar Demokrata Párt–Magyar Egység Párt koalíció indul a választásokon, és a magyarságnak természetesen rájuk kell szavazni.

 

Pedig nem a VMSZ köré tömörülő koalíció lesz az egyetlen magyar erő az április 24-i helyhatósági, tartományi és köztársasági választásokon Szerbiában. Bár a VMSZ eredetileg egyedül akart indulni, végül kiegyezett a melléálló két kis párttal. Ellenfelük a VMDK és a VMSZ által – Magyarországról importált módon – „balliberálisnak" bélyegzett Magyar Mozgalom (MM) lesz. E koalíció – jelentős részben volt VMSZ-es vezető politikusokból és értelmiségiekből álló civil szervezet – 2015. ­augusztusi megalakulása, majd a választásokon való indulása alaposan felkavarta a vajdasági politika állóvizét.

A VMSZ nem hagyta ezt annyiban. Az elmúlt negyedszázadban most először fordult elő, hogy egy párt politikai és közigazgatási eszközökkel igyekszik ellehetetleníteni az ellenfél indulását a választásokon. A VMSZ ezt úgy próbálta elérni, hogy miután vetélytársa összeszedett több ezer aláírást, az MM–VMDK esetleges köztársasági és tartományi listája elleni támadás főpróbájaként elkaszálta egyik helyi listájukat. Miután a VMSZ elérte, hogy az óbecsei választási bizottság törölje az általa korábban már kihirdetett helyi listát, az MM jogorvoslatért folyamadott, és a Szerbiai Közigazgatási Bíróság azzal tett pontot a jogvita végére, hogy az MM és a VMDK mégis indíthat olyan közös listát, amelyen szerepel a civil szervezet neve. Ha a bíróságon elbukott volna a fellebbezés, az MM és a VMDK kevés helyen tudott volna újra listát állítani. A precedensértékű bírósági döntésnek köszönhetően tehát eldőlt: április 24-én nem egy, hanem két magyar lista versenyez majd a vajdasági választók szavazataiért.

Harc a voksok felének a feléért

Két évvel ezelőtt a VMSZ 75 ezer voksot szerzett, ami hat parlamenti mandátumra volt elég. A legtöbb szavazatot, csaknem 141 ezret 1992-ben szerzett magyar párt, de a vajdasági magyarokat akkor még csak a VMDK képviselte, s kilenc képviselőt küldhetett a 250 tagú belgrádi szkupstinába. Az egységes magyar érdekvédelem 1994-ben bomlott fel, jelenleg hat magyar párt és egy politizáló civil szervezet működik abban a Vajdaságban, ahonnan – részben a kettős állampolgárságnak köszönhetően – példátlan méreteket öltött a magyarok elvándorlása. A maradóknak nagyjából csak a fele járul az urnák elé, általában voksaik felét kapják magyar pártok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.