Szijjártó már tudja, mi lesz Európa motorja

Elsősorban az ukrajnai helyzetet, továbbá földrészünk és a közép-európai térség energiabiztonságával kapcsolatos közös feladatokat, valamint a keleti partnerség problémakörét vitatták meg a visegrádi négyek külügyminiszterei hétfői pozsonyi találkozójukon, amelyen részt vett Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is.
Közös sajtótájékoztatójukon Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője elsősorban a Rigában májusban sorra kerülő keleti partnerségi csúcstalálkozó előtt tartotta fontosnak a hétfői eszmecserét. Elmondta azt is, hogy áttekintették a nyugat-balkáni országok integrációs és reform törekvéseit. Szijjártó Péter hazánk külgazdasági és külügyminisztere hangsúlyozta, Berlin eddig is jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a közép-európai országok földrészünk átlagánál jobb gazdasági teljesítményt nyújtsanak, a jövőben pedig Németország és a visegrádi négyek együttműködése az európai növekedés motorja lesz.

Kiemelte azt is, hogy Európa energiabiztonságának megszilárdítása döntő jelentőségű az észak-déli gázfolyosó kiépítése. Újságírói kérdésekre válaszolva Steinmeier az ukrajnai válsággal kapcsolatban kifejtette, hogy a minszki egyezmény ugyan nem tökéletes, de a konfliktus békés rendezésének nincs alternatívája, ezért csak a megállapodás tiszteletben tartása és végrehajtása vezethet eredményre.

A Görögország és az EU közötti vitában elsősorban a párbeszéd hangnemén kell változtatni, újabb egyezség pedig csak akkor születhet meg, ha Athén teljesíti kötelezettségeit és korábbi ígéreteit, egyúttal pedig a súlyos gondjainak fokozatos enyhítését célzó, valóban megalapozott javaslatokkal áll elő – mutatott rá a német diplomácia vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.