galéria megtekintése

Szijjártó meghúzta a vörös vonalat

5 komment

MTI

Az Egyesült Államok második legnagyobb szövetségi államában tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A texasi megbeszéléseken a gazdaságé a főszerep, de a magyar diplomácia vezetője megállapodást ír alá a dallasi polgármesterrel, és előadást tart az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokról is. Várhatóan újraindulnak a közvetlen légi járatok a két ország között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai tárgyalásainak célja - mint az MTI-nek adott interjújában elmondta -, hogy tovább erősítse a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatokat, ez ugyanis meghatározóan befolyásolja az egyébként dinamikusan fejlődő magyar gazdaságot. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Texas az Egyesült Államok második legnagyobb - és legerősebb gazdaságú - szövetségi állama, s ma már a Magyarországon jelenlévő ötven multinacionális cég közül negyven itteni.

Szijjártó Péter Dallasban Larry Hirsch-sel, a CEPA (Center fof European Policy Analysis) elnökéével
Szijjártó Péter Dallasban Larry Hirsch-sel, a CEPA (Center fof European Policy Analysis) elnökével
Paczolay Máté / KKM

Ezek a vállalatok kilencvenkétezer munkahelyet tartanak fenn hazánkban. A mai texasi tárgyalások eredményeként újabb beruházások érkeznek Magyarországra: a közeljövőben több mint félezernyire lehet számítani. Ezek alapvetően a szolgáltatási ágazatban és az autóiparhoz köthető tevékenységekben jelentkeznek majd.

 

A texasi gazdasági élet szereplőivel, potenciális magyarországi beruházókkal folytatott tárgyalások között szerepel az American Airlines vezetőivel tartott megbeszélés, várhatóan újraindulnak ugyanis a közvetlen légi járatok a két ország között. „Magyarország kifejezetten előnyös helyzetben van - hangsúlyozta az MTI-nek Szijjártó Péter -, mert a turisztikai ágazata kifejezetten dinamikusan fejlődik." Tavaly 265 ezer amerikai szállt meg Magyarországon, s évente 600 ezer ember veszi igénybe a Magyarország és Észak-Amerika közötti légi járatokat. Például a kanadai Torontó és Montreal, valamint Budapest közötti repülőjáratok kihasználtsága 92 százalékos, amely tény szintén jelzi az igényt a közvetlen légi forgalomra az észak-amerikai kontinenssel.

A gazdasági tárgyalások mellett a magyar diplomácia vezetője megállapodást ír alá a dallasi agglomerációban lévő és magyarországi egyetemek közötti együttműködésről Mike Rawlingsszal, Dallas főpolgármesterével, valamint előadást tart az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről folyó tárgyalásokról. „Az Európai Unió egyre többet veszít gazdasági versenyképességéből, s lemarad a régiók közötti gazdasági versenyben" - emelte ki az MTI-nek Szijjártó Péter, utalva arra, hogy az Egyesült Államok a Csendes-óceáni térség tizenegy államával már megkötötte a szabadkereskedelmi megállapodást. Az Európai Unióval kötendő szabadkereskedelmi megállapodás (amelynek hivatalos neve: Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség, rövidítve: TTIP) tárgyalásai azonban lassúak.

Száznyolcvan fokos fordulat

Magyarország nemrég jelezte, hogy kiáll az Európa-szerte vitatott és támadott szabadkereskedelmi megállapodás mellett, Colleen Bell amerikai nagykövet szerint az Orbán-kabinet szimpatizál a globális tőkeérdekek érvényesülését segítő egyezménnyel. Ez különösen annak fényében meglepő, hogy a TTIP megkötése 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatra kényszerítené a kormányt.

Budapest pálfordulás elemző cikkünket ide kattintva olvashatják el.

Magyarország számára a tárgyalásokon van - Szijjártó Péter megfogalmazásában - „vörös vonal", így például a GMO-mentesség, azaz a génmódosított vetőmagvak tilalma, illetve a választott bíróságok szerepe. „Ezeket nem akarjuk feladni, de ezzel együtt is lehetne olyan megállapodást kötni, amely ambiciózus" - fogalmazott Szijjártó. Elmondása szerint Budapest azt szeretné, ha az amerikai-európai uniós tárgyalások már olyan szakaszba jutnának, amelyben világosabban látszik, felismerhető, hogy mi a jó, mi az elfogadható és a megváltoztatandó elem a potenciális megállapodásban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.