Kiosztották Szijjártót a bunkó megjegyzés után

Kínos jelenetre került sor pénteken délután a V4, továbbá Szlovénia, Horvátország, valamint a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek tanácskozását követő prágai sajtóértekezleten Szijjártó Péter és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke között.

A magyar diplomata újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: – Amíg az Európai Unió csak beszél a migrációs válság megoldásáról, Magyarország a gyakorlatban is lépett, és konkrét intézkedéseket hozott határai védelmére. Amikor kerítést építettünk déli határainknál, akkor élesen bíráltak, még fasisztának is neveztek bennünket. Mostanság pedig több ország lényegében hozzánk hasonlóan cselekszik, csak határzárnak, akadálynak nevezik azt, amit mi kerítésnek – mutatott rá Szijjártó. Válaszát Angela Merkel elhíresült mondatával fejezte be: „Wir schaffen das” („Megoldjuk, úrrá leszünk a helyzeten”).

A tanácskozáson szót kért Frans Timmermans, aki a német kancellárral szembeni „övön aluli ütésnek” minősítette a magyar diplomata szavait.

 

Szijjártó a csúcstaléákozón, a háttérben Zaorálekkel. Semmi értelme kérkedni
Szijjártó a csúcstalálkozón, a háttérben Zaorálekkel. Semmi értelme kérkedni – olvasták a fejére
Kovács Márton / MTI

– Az ilyen megnyilvánulások nem segítik a probléma megoldását, amelyet csak közösen, európaiként orvosolhatunk. Nincs semmi értelme azzal kérkedni, hogy mi jobban csináljuk, ti pedig rosszabbul, mi sikeresek vagyunk, ti meg nem. Mindannyian alulmaradunk, ha így folytatjuk. Személy szerint pedig hiszek Angela Merkel szavainak igazában, mert képesek leszünk megoldani a menekültválságot is – hangoztatta az uniós diplomata.

A prágai tanácskozáson a visegrádiak Csehország javaslatára Nyugat-balkáni Alapot hoztak létre a térség politikai és gazdasági stabilizálásának és további fejlődésének támogatása érdekében.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter hangsúlyozta: a nyugat-balkáni régió stabilitása Közép-Európa és egész Európa sikeres fejlődése számára kulcsfontosságú, és az együttműködést a migrációs válság sem ingathatja meg. A résztvevők közös nyilatkozatban szorgalmazták a nyugat-balkáni országok uniós integrációjának felgyorsítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.