Szijjártó: az éjjel történtek a bukott uniós politika következményei

Az éjjel Magyarországon történtek két dolognak tudhatóak be: az Európai Unió bukott migrációs politikájának, valamint európai politikusok felelőtlen kijelentéseinek - közölte szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tárcavezetők informális tanácskozását megelőzően.
A politikus újságírói kérdésre azt is mondta, hogy Magyarország az összes távozó menekültet regisztrálta, Magyarország pedig be fogja tartani az uniós előírásokat.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a menekültek és a migránsok egyre agresszívebbé váltak, megtagadták az együttműködést a hatóságokkal, a regisztrációt és hogy menekülttáborba menjenek, az uniós szabályok szerint viszont a kormány erre nem is kényszeríthette őket.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a gyalog menetelők miatt vészhelyzet alakult ki, ezért döntött úgy a kormány, hogy buszokat küld, és a határhoz szállítja a menedékkérőket. A tárcavezető úgy vélte, hogy mindaz, ami történt, megerősíti, hogy mennyire fontos az unió külső határainak hatékony védelme.

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, milyen törvénymódosításokat fogadott el pénteken a parlament, valamint, hogy a dublini szabályok szerint a menedékkérőknek abban az országban kellene maradniuk, ahol menekültstátusért folyamodtak, és Magyarország ennek igyekszik megfelelni.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter örömét fejezte ki, hogy sikerült emberi módon megoldani a helyzetet, de rá kell ébredni, milyen drámai a szituáció, és, hogy ez így nem mehet tovább. "Európai megoldást kell találni. Egyetlen tagállamot sem szabad magára hagyni, mert ezzel sem Magyarország, sem más tagállam nem tud egyedül megbirkózni" - szögezte le Kurz.

Az osztrák diplomácia vezetője ismertette, macedón kollégája arról tájékoztatta, hogy naponta ezrek lépnek be Görögország felől, hogy Ausztriába, Németországba vagy Svédországba menjenek, és a számuk folyamatosan növekszik. "Téved, aki azt hiszi, hogy ezt ki lehet bekkelni" - mondta Kurz, aki szerint igaz lehet, hogy télen a Földközi-tengeren kevesebben jönnek majd, de a nyugat-balkáni útvonalon nem. Az osztrák külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a macedón hatóságok arról tájékoztatták, hogy a menekültek között a Közel-Keletre harcolni indult uniós állampolgárok, úgynevezett idegen harcosok is vissza-visszatérnek.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kijelentette, hogy a szlovák kormány soha nem tárgyalt arról, hogy Csehországon keresztül korridort nyisson a menedékkérők számára Németország felé. A politikus a kvóták kérdésére is kitért, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy erről nincs értelme tárgyalni, míg a határokat nem sikerül stabilizálni, és folyamatosan áramlanak be a menedékkérők.

"Máskülönben ennek szívóhatása lesz a migránsokra. Ha tudni fogják, hogy a tagállamok szétosztják őket egymás között, az nyilvánvalóan meghívással ér fel" - húzta alá a szlovák diplomácia vezetője. Lajcák leszögezte ugyanakkor, hogy önmagában a kvóták ötletét nem ellenzi, Szlovákia azt utasítja el, hogy erről önkényes, bürokratikus döntés szülessen.

"Minden tagállam képességeit és készségét, valamint a migránsok érdekeit is figyelembe kell venni. Hogy döntünk majd? Sorsolással? Aki nyer, az Németországba megy, aki nem az pedig Észtországba és Szlovákiába?" - magyarázta a politikus, világossá téve, hogy nem arról van szó, hogy vannak országok, akik hajlandóak vállalni a terheket, míg mások nem. Leszögezte, hogy Szlovákia is szeretne részt venni a megoldásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.