galéria megtekintése

Szidják, inzultálják a bevándorlókat a Brexit után

A Brexit-népszavazás mentén felfokozott közhangulat a külföldiek ellen fordult. Közterületeken egyre több idegenellenes megnyilvánulással van dolga a rendőrségnek.

Először ült össze hétfőn a brit kabinet az Európai Unióból való kilépést hozó múlt heti népszavazás és David Cameron kormányfő visszavonulásának bejelentése után. Az európai tőzsdék nyitásával egyidejűleg a kamerák elé lépett a napok óta „bujkáló" pénzügyminiszter. ­George Os­borne szerint a brit gazdaság jóval erősebb, mint a 2008-as globális válság előtt. A pénzügyminiszter feladta a kampány idején felzúdulást okozott tervet, hogy az esetleges Brexit utáni súlyos adóemelésekkel járó rendkívüli költségvetést terjesszen be. – A gazdasági kiigazításokkal meg lehet várni az új kormányfőt – tette hozzá.

Rendőrök a nyugat-londoni lengyel kulturális központnál, amelyre gyalázkodó feliratokat fújtak
Rendőrök a nyugat-londoni lengyel kulturális központnál, amelyre gyalázkodó feliratokat fújtak
Neil Hall / Reuters

Az FTSE 100 meghatározó értéktőzsde hétfőn a 6000-es határ alá esett, a font árfolyama jó három százalékot vesztett a dollárhoz képest. Az S&P hitelminősítő megvonta a britektől a AAA besorolást.

 

A nyomott hangulatú kormányülésen Cameron első ízben találkozott azon kollégáival, köztük Michael Gove igazságügy-miniszterrel, korábbi családi barátjával, akik a kormánypolitikával szembeszállva a kilépésért kampányoltak.

Az ülés fontos témája volt a bevándorlókkal szemben elkövetett atrocitások sorozata. A londoni rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy közterületeken, üzletekben, kávéházakban és vasútállomásokon idegenellenes megnyilvánulásokra, szidalmazásokra, „Takarodjatok haza!" inzultusokra került sor. A nyugat-londoni Hammersmith kerületben működő lengyel kulturális központ falát feliratokkal rongálták meg, a gyalázkodó graffitiket a rendőrség „fajgyűlöletből fakadó bűncselekménynek" minősítette. A 8,6 milliós nagyváros másik végén, a kelet-londoni Dagenhamben egy szikh férfit „terrorista mocsok Bin Ladennek" neveztek és fizikailag is bántalmaztak. David Cameron kijelentette, hogy a kormány „a leghatározottabban elutasítja az intolerancia jeleit".

Lengyel bolt Londonban
Lengyel bolt Londonban

David Cameron korábban hívhatja be a költöztetőket a Downing ­Street 10.-be, mint azt pénteken tervezte. A legbefolyásosabb „mezei" képviselőkből álló 1922-es bizottság hétfői ülése az utódlás folyamatának felgyorsításáról döntött. Szerdától csütörtök délig jelentkezhetnek parlamenti képviselők a tory vezető tisztségére és a két menetből álló szavazást szeptember 2-ra be is kell fejezni. A kormányfői tisztség ára a nyári szabadság feladása lesz.

Egyre többen hagyják ott Corbyn süllyedő hajóját

A munkáspárti árnyékkormány további tagjai hagyták el Jeremy Corbyn süllyedő hajóját. A harminctagú testületből hétfő délutánig tizenkilencen távoztak. Az egyik legbefolyásosabb, Angela Eagle kereskedelmi szóvivő több kollégája álláspontját ismételte meg, amikor búcsúlevelében közölte: „Nagy szomorúság számomra, hogy a vezetésed sikeréhez nyújtott kilenc hónapos segítség és kétségtelen pozitív adottságaid ellenére arra a következtetésre kellett jutnom, nem vagy alkalmas annak a pártnak a vezetésére, melyet mindketten annyira szeretünk." Az ellenzék vezére a lemondások és helyettese, Tom Watson felszólítása ellenére sem hajlandó önként távozni. Harcias közleményben jelezte, hogy változásra csak demokratikus választás keretében kerülhet sor. Ezen ő is indulni akar, hiszen nem hagyhatja cserben az őt 2015 szep­temberében a Munkáspárt élére megválasztó 251 ezer egyszerű párttagot. A pártvezető sebtében új arcokkal töltötte be az árnyék-kormányzati tisztségeket. A Labour-vezetőnek munkatársai és a közvélemény jelentős része sem bocsátja meg, hogy lagymatag korteskedése az EU-ból való kilépés felé taszította a munkáspárti fellegvárakat, mint Északkelet-Angliát és Walest.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.