Szétverték az orosz melegek felvonulását

Az orosz hatóságok szombaton megszakítottak egy nem engedélyezett melegfelvonulást Moszkva belvárosában, és mintegy húsz embert őrizetbe vettek, köztük olyan melegellenes aktivistákat is, akik rátámadtak a felvonulókra.
Melegjogi aktivisták korábban kérvényezték a meleg büszkeség napján tartott felvonulást, de a moszkvai hatóságok az utóbbi kilenc évhez hasonlóan most sem engedélyezték a menetet.
Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Oroszországban 1993-ban dekriminalizálták a homoszexualitást, de az utóbbi években sokat csorbultak a melegek jogai. Egy 2013 jogszabály szerint tilos nyilvánosan propagálni a homoszexualitást és a „nem hagyományos szexuális kapcsolatokat" a kiskorúak körében. A vitatott törvény heves felháborodásokat váltott ki a nyugati országokban, amelyek közül többen engedélyezett az azonos neműek élettársi viszonya vagy házassága. Oroszországban az ortodox keresztény egyház is nyíltan melegellenes.

Szombaton melegjogi aktivisták a Tverszkaja tér közelében találkoztak. A fekete ruhás rohamrendőrök túlerővel sorakoztak fel velük szemben.

„Ez a moszkvai és az orosz hatóságok törvénytelensége – ami itt történik az teljes törvénytelenség. Mi csak békés emberi jogi akciót akarunk tartani" – mondta Nyikolaj Alekszejev, az aktivisták vezetője, akit végül vérző kézzel, egy rendőrségi furgonban vittek el. A Reuters szerint több aktivista így járt, mivel a békés felvonulókra melegellenes tüntetők is támadtak, mielőtt a rendőrség szétválasztotta volna a két csoportot.

A felvonulók egy kis csoportja szivárványszínű zászlót is tudott bontani, amire a Hair musicalből jól ismert jelmondatot írták: „Szeretkezz, ne háborúzz!" Őket is megtámadta egy ellentüntető csoport, a zászlót azonban végül a rohamrendőrök tépték le. Volt, akik quadokkal próbáltak vonulni, de őket is az ellentüntetők szedték le járműveikről.

Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Elena Kaktaryova is a melegellenes aktivisták között volt, de békésen állt egy táblával a téren. „ Nem az európai meleg értékekre. Csak Oroszország, és csak a győzelem" – állt a molinóján. Kaktaryova megjegyezte, hogy ő a homoszexualitás és a szodómia ellen van, és nem tetszik neki, hogy „megpróbálják az oroszokra erőltetni” a melegek elfogadását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.