galéria megtekintése

Szétszedte Orbánt a CNN

82 komment

NOL

Az amerikai hírtelevízió ismert műsorvezetőjét, Richard Questet az érdekelte, hogy a magyar miniszterelnöknek hogyan sikerült bevándorlás elleni kirohanással észrevétetnie magát egy olyan napon, amikor mindenki egységről beszélt.

Quest és a CNN arra a nyilatkozatra kapta fel a fejét, amelyet Orbán Viktor kiváló arányérzékkel a múlt heti háromnapos terrorista ámokfutás áldozataira emlékező  franciaországi felvonulássorozatra időzített. A magyar miniszterelnök azt mondta: „A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában. Nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani. Ez a magyar álláspont." „Nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök, addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország" – tette hozzá.

Quest viszont világháborús szellemeket hallott Orbán beszédében
Quest viszont világháborús szellemeket hallott Orbán beszédében
Pascal Lauener / Reuters

Quest a CNN-en futó műsorában, a Quest Means Businessben hétfőn Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivőt kérdezte meg az Orbán-beszédről. Kovács emlékeztetett, hogy a miniszterelnök elment a vasárnapi párizsi felvonulásra kiállni azokért az alapvető értékekért, amelyekért mindannyiunknak ki kell állnia. Szerinte a kormányfő hónapok, talán évek óta következetesen és folyamatosan beszél erről a témáról. Quest erre felidézte a „Magyarország a magyaroké" fordulatot, és hogy Orbán szerint a gazdasági bevándorlást meg kell állítani, azt firtatva, Magyarország hogyan tudja elérni, hogy ezek a szólamok ne fajuljanak boszorkányüldözéssé, amely végül erőszakba és vérfürdőbe torkollik.

 

A nemzetközi kormányszóvivő élesen elutasította, hogy Orbán „boszorkányüldözésre" szólított volna fel, Quest viszont közbeszólt, hogy ezt ő sem állította. Őt csak az érdekli – mondta –, hogyan gátolja meg az Orbán-kormány, hogy 1939 újra és újra visszatérjen azután, hogy a szellem kiszabadult a palackból.

Orbán és Hollande kézfogása vasárnap az Élysée-palotában
Orbán és Hollande kézfogása vasárnap az Élysée-palotában
Yoan Valat / MTI/EPA

Kovács azt mondta, ez túlzás, amelytől mindenkinek tartózkodnia kell. „A bevándorlás témája őszinte, szókimondó, egyenes beszédet kíván egy olyan kontextusban, amely aztán világos eredményre vezet. Az elmúlt néhány évben világossá vált, hogy tennünk kell valamit azzal a nyomással és azzal a veszéllyel, amely megjelenik a közös határainkon" – fogalmazott a nemzetközi kormányszóvivő. Quest ekkor megjegyezte, hogy ezek szerint az Orbán-kormány az Európai Unió minden bevándorlója ellen támadást intéz, amit Kovács elutasított. Szerinte – ismételte meg – a bevándorlásról azért jött el az idő a már említett „egyenes, szókimondó" stílus számára, hogy „ezeket az ügyeket" az európai értékek szerint lehessen nyugvópontra juttatni.

A múlt heti franciaországi támadássorozat három terroristája közül kettő, Chérif és Said Kouachi algériai, társuk, Amedy Coulibaly szenegáli bevándorló családban született. Tizenhét embert öltek meg a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadással kezdődött ámokfutás három napja alatt. A szerkesztőség Mohamed-karikatúrák miatt került az iszlamista szélsőségesek célkeresztjébe, vasárnap pedig az áldozatok előtti főhajtás jeleként és a szólásszabadság védelmében 3,7 millió ember vonult fel szerte Franciaországban. Ez több, mint ahányan a világháború utáni felszabadulást ünnepelték. Csak Párizsban másfél millió ember volt az utcákon.

Kovács szerinte „őszinte, szókimondő, egyenes” beszédre van szükség
Kovács szerint „őszinte, szókimondó, egyenes” beszédre van szükség
Kurucz Árpád / Népszabadság

„Európában most vita kezdődik a bevándorlásról. Lesz vita a briteknél, lesz Franciaországban és lesz Magyarországon is, és ebben a politikusok és országok közötti vitában semmi kivetnivaló nincs. Ami aggasztó, az a „Magyarország a magyaroké" és a hasonló szólamok, hogy a bevándorlást meg kell állítani, mert a dolog ekkor már nem arról szól, hogy a bevándorlás jó-e vagy rossz, hanem az indulatok felkorbácsolásáról. A történelem tele van példákkal, amikor ezt történt, és aki tagadja, hogy az ilyen ártatlanul hangzó megjegyzések hova vezethetnek, egyszerűen tévedésben él" – zárta Quest a beszélgetést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.