Szerencsejáték miatt kirúgták a nukleáris arzenálért felelős amerikai altengernagyot

Timothy Giardinát lefokozták és elbocsátották a Stratégiai Parancsnokságtól. Zsetonokat hamisított és ment be velük játszani egy kaszinóba.

Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága (USSTRATCOM) szerdán lefokozta és elbocsátotta az állásából Timothy Giardina altengernagyot, az amerikai erők nukleáris arzenálért felelős parancsnokának a helyettesét. Giardina állítólag zsetonokat hamisított és ment be velük játszani egy iowai kaszinóba, nem messze a USSTRATCOM főhadiszállásától, amely Nebraska államban, Omahában van. A hamis zsetonok miatt Giardinát már  szeptemberben felfüggesztették, majd pedig a lefokozás és az elbocsátás mellett illegális szerencsejáték vádjával vizsgálatot indítottak ellene. Az elbocsátásról személyesen Barack Obama elnök döntött még október 3-án, de a hírt csak most hozták nyilvánosságra.

A Stratégiai Parancsnokság történetében példa nélküli a hasonló kirúgás, vagyis hogy ilyen magas rangú tisztnek kelljen távoznia egy botrány miatt. Giardina állítólag 1500 dollárt érő zsetont hamisított, hogy pókerezhessen. Hatalmasat bukott: háromcsillagos altengernagyból kétcsillagos tengernaggyá fokozták le, és amíg vége a vizsgálatnak, nem is dolgozhat. Főnöke, Robert Kehler tábornok mögött a másodikként felelt az amerikai atomarzenálért.

Az Egyesült Államok hadserege 1992-ben hozta létre a Stratégiai Parancsnokságot, amelynek az egyik feladata az amerikai nukleáris arzenál felügyelete és irányítása. Ezt addig a haditengerészet és a légierő párhuzamosan látta el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.