Szerdára elnémult az elsüllyedt hajóroncs

Másfél nappal a szerencsétlenség után 18 holttestet találtak meg, és a kínai közlekedési minisztérium közleménye szerint 15 embert sikerült kimenekíteni a vízbe süllyedt roncsból. 420 emberről semmi hír.

Ahogy arról beszámoltunk, a Kelet Csillaga a kelet-kínai Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba 458 emberrel – 406 turistával, egy utazási iroda öt alkalmazottjával és a 47 fős legénységgel – a fedélzetén, amikor hétfőn viharba került és felborult.

A roncsból kedden még hallani lehetett a segélykiáltásokat,  ám szerdán reggel már néma csend fogadta a mentőalakulatokat, akik versenyt futnak az idővel. A keresést azonban nem adják fel. „Amíg egy csepp remény is van, addig mi beleadunk mindent, 100 százalékon teljesítünk és nem adjuk fel” - mondta Jang Csuan-tang kínai közlekedési miniszter kedden. 

Jelenleg egy csapat azon dolgozik, hogy a felborult hajótest vízből kiálló fenekén rést üssenek, amelyen keresztül be tudnak mászni. Egy másik mentőalakulat a Jangce folyóban, az elsüllyedt részeken kutat túlélők után, egy harmadik pedig azokat keresi, akiknek sikerült még a süllyedés előtt elhagyniuk a hajót vagy sikerült kimenekülniük, ám elsodorta őket az áramlat - írja a CNN.

Az egyik búvár, aki kedden kimenekített egy embert a roncsból, azt mondta, nagyon rosszak odabenn a látási viszonyok. „Háromszor is megtettem az utat oda-vissza. A harmadik alkalommal úgy éreztem, valaki fölöttem van. Ahogy a víz felszínére értem,  észrevettem a kabinban rekedt utast” - mondta Gwan Dong. Abban a szakértők is egyetértenek, hogy a mentőalakulatoknak nincs könnyű dolga, nehéz és veszélyes a roncsban rekedtek kimenekítése.

Szerdáig a közlekedési minisztérium közleménye szerint 15 túlélőt sikerült a felszínre hozni, köztük a kapitányt és a hajó műszaki vezetőjét, akiket őrizetbe vettek. Ők azt állítják, hogy hétfő este heves zivatar tombolt, tornádóba kerültek, majd egy perc alatt elsüllyedt az utasszállító, amelyen főleg idősebbek, 50 és 80 év körüliek utaztak.

Eddig 18 holttestet találtak meg - ezek közül hármat mintegy 50 kilométerre a tragédia helyszínétől. A hajón utazó többi 420 emberről pedig egyelőre semmi hír.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.