Szerbia és Horvátország fenntartja a kölcsönös népirtási vádakat

Nem vonja vissza a hágai Nemzetközi Bíróságon az egymással szembeni népirtási vádakat Szerbia és Horvátország, de amíg a bíróság a múlttal foglalkozik, addig a két ország inkább a jövőre koncentrál - jelentette be Aleksandar Vucic szerb és Vesna Pusic horvát miniszterelnök-helyettes hétfői belgrádi közös sajtótájékoztatóján.

Pusic egy héttel azt megelőzően érkezett Belgrádba, hogy március 3-án megkezdődik az az öt hétig tartó eljárás, amelyben a Szerbia és Horvátország egymás ellen szóló, az 1991 és 1995 között, a délszláv háború során elkövetett népirtásra vonatkozó vádjairól döntenek.

Aleksandar Vucic kijelentette, a hágai eljárás során mindkét fél arra fog törekedni, hogy bebizonyítsa, a vádak és az ellenvádak is igazak. "Hogy ez eredményes lesz-e vagy sem? Attól tartok, hogy senki sem lesz túl boldog a végén" - fogalmazott a szerb politikus.

Pusic megismételte Zágráb korábbi álláspontját, miszerint nem teljesültek a vádak visszavonásához szükséges feltételek, elsősorban a délszláv háborúk idején eltűnt személyek felkutatására vonatkozó horvát kérések.

A horvát politikus kiemelte, hogy az ítélet sem tesz majd pontot a történet végére, de a háború kiváltó okainak és az akkor történteknek a felkutatása már a történészek és nem a politikusok feladata.

A kormányfőhelyettesi találkozón ezen felül szó volt még a cirill és latin betűs feliratok problémaköréről, főleg a Vukováron történt többszörös táblarongálások ügyéről, valamint a jövőbeni gazdasági együttműködésekről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.