Szerbia nem vezeti be az Oroszország elleni szankciókat

Szerbia figyelembe veszi Brüsszel ajánlását, de nem vezet be szankciókat Moszkvával szemben – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió azt kérte a nyugat-balkáni országtól, ne éljen vissza az orosz importtilalommal. 
Vucic a sajtóhoz szólva felolvasta az EU levelét, amelyben a brüsszeli politikusok azt kérték: a szerb állam ne vezessen be új támogatásokat, hiteleket vagy garanciákat az orosz piacra történő kivitelre. Kijelentette: nem is terveztek ilyen újabb támogatásokat, szankciókat azonban nem vezetnek be. Az orosz piacon való szerb jelenlét nem veszélyezteti az európai termékeket, mert az oroszországi szerb export nem tudja felváltani az uniós exportot. 

Arra is emlékeztetett Aleksandar Vucic, hogy Szerbia legnagyobb külkereskedelmi partnere továbbra is az Európai Unió, az export 58-62 százaléka oda irányul, míg Oroszországba csupán tíz százalék. Hozzáfűzte viszont, hogy a Szerbia csupán mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket szállít Oroszországba, míg „egyesek" harckocsikat, helikoptereket és hadihajókat adtak el az ukrajnai konfliktusban részt vevő feleknek.

A miniszterelnök felháborodásának adott hangot amiatt, hogy most szolidaritást várnak az országtól, de Szerbia véleményét sem az orosz embargó bevezetésekor, sem Moszkva válaszlépésekor nem kérdezték.

A sajtótájékoztató közben Vucic többször is kiemelte: Szerbia stratégiai célja az európai uniós tagság, emellett kötelezte el magát a kormány is, ugyanakkor az Oroszországgal való történelmi barátságot sem kívánják megszakítani.
„Szerbia nehéz politikai helyzetben van" – ismételte meg szinte már szállóigévé váló mondatát a kormányfő.

Moszkva úgy határozott, hogy augusztus 7-étől egy évre megtiltja az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Norvégiából származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját, Szerbia azonban felkerült azon országok listájára, amelyek előnyhöz jutnak Oroszország mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel való ellátásában.

Ebben a környező országok lehetőséget láttak arra, hogy Szerbián keresztül mégis eljuttassák termékeiket Oroszországba. Vucic minden ilyen „ügyeskedőt" arra figyelmeztetett: Szerbiában nem lesz átcímkézés és reexport, vagyis az importált termékek továbbexportálása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.