„Szép fehér napot!” – tüntetett a szélsőjobb Pozsonyban

Mintegy ötezer szlovák, cseh és lengyel szélsőséges menetelt szombat délután a szlovák főváros utcáin, „Állítsuk meg Szlovákia iszlamizációját! Szlovákia a szlovákoké! Nem tűrjük a bevándorlókat! Le a multikulturalizmussal!” feliratú transzparenseket magasra tartva.

A belváros egyik terén nagygyűlést tartottak, amelyen Marián Kotleba, Besztercebánya megye önkormányzatának zsidó-, roma- és magyarellenességéről is hírhedt elnöke „Szép fehér napot!” kiáltással kezdte a bevándorlókat és más kisebbségieket megbélyegző beszédét, A tömeg ezt hatalmas ovációval fogadta. Ezután az emelvényen több szélsőséges aktivista uniós zászlót szaggatott szét.

Tartanak Szlovákia iszlamizációjától
Tartanak Szlovákia iszlamizációjától
Starovic Tibor / MTI

A tömeg a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórum helyszíne fele akart indulni, ám ezt a nagy erőkkel felvonuló rendőrség megakadályozta.

Mindeközben a Mihály Róbert vezette Pozsony nácik nélkül (Bratislava bez náckov) civil szervezet ellentüntetésbe kezdett. Több ismert szlovákiai személyiség a „Bevándorlók a testvéreink!”, valamint „Refuggees are welcome” feliratú transzparensekkel csatlakozott a mintegy ötszáz fős társasághoz.

 

 

A szélsőségesek palackokat, petárdákat dobáltak feléjük, de a rendőrség idejében közbelépett és elejét vette a komolyabb összetűzéseknek, így csak heves szóváltás alakult ki a két tábor között. Tatiana Kurucová pozsonyi rendőrségi szóvivő lapunkat arról tájékoztatta, hogy három szélsőségest előállítottak, mert késeket és baseballütőket találtak náluk.

Több tüntetőt őrizetbe vettek
Több tüntetőt őrizetbe vettek
Starovic Tibor / MTI

A tüntetés végeztével a bőrfejűek a pozsonyi vár közelében kövekkel dobálták meg a rendőröket, öt gépkocsijukat megrongálták, bántalmazták a városi kerékpárverseny brazil résztvevőjét, és több nézőt is inzultáltak. A helyszínre érkezett kommandósok húsz garázdálkodót előállítottak.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.